Print
Category: Uncategorised
Hits: 2852

Treinen ideeen dicht in de buurt

Soms denk ik ik ga de plannen van Dick Buursink afmaken. Hij heeft onder andere ervoor gezorgd dat er weer treinen tussen Enschede en Gronau zijn gaan rijden. Ik weet ook dat ze heel graag 'door willen gaan rijden'. Mijns inziens is een doorgaande verbinding Zwolle-Enschede-Gronau-Munster/Dortmund relatief eenvoudig te realiseren. Het gemakkelijkste lijkt het mij op dit moment hiervoor Duitse diesels van het type Talent te gebruiken. De treinen van dit type zouden dat wel aangevuld moeten worden met meer baureihe 643 of met de hierop lijkende 644. Van het type 644 komen er nu of binnenkort een flink aantal vrij die kunnen nu nog overgeplaatst worden. Aanvullend zouden op het genoemde baanvak ook intercities kunnen gaan rijden. Ooit had ik hiervoor diesel ICE treinstellen, baureihe 605 op het oog maar deze zijn niet meer beschikbaar omdat die nu in het internationale verkeer naar Denemarken worden gebruikt. Maar staan inmiddels weer buiten dienst.

Er zijn een aantal zaken die roet in het eten kunnen gooien. Het genoemde baanvak wordt op dit moment nog in drie stukken aanbesteed en niet als een geheel. Het gaat hierbij om de volgende drie stukken:

Daarnaast kunnen niet aan beide kanten van de grens afgestemde elektirficatieplannen een probleem vormen. Bij doorgaand verkeer zouden meersysteem elektrische treinstellen aangeschaft moeten worden die dus onder zowel Nederlandse als Duitse bovenleiding kunnen rijden. Voor Enschede Zwolle bestaan al elektrificatie plannen voor de zomer 2016. Aanbesteding zou al in 2018 volgen.

Bij drukker verkeer ontstaan er in Enschede misschien nog wel een paar problemen. De trein naar Duitsland moet direct na het verlaten van het station in Enschede bijvoorbeeld drie spoorwegovergangen passeren, die zouden misschien ongelijkvloers moeten worden. Het gemakkelijkst is dit te realiseren door het spoor verdiept te leggen. Het wegverkeer rijdt dan met bruggen over het spoor. De benodigde tunnelbak zou bij voorkeur dubbelsporig moeten worden er niet enkelspoor. Een probleem hierbij is dat er achterlangs bij het muziekkwartier bijzonder weinig ruimte hiervoor is. De muziekschool zal het niet leuk vinden als er damwandprofielen een millimeter uit de gevel de grond in worden geslagen. Aan de andere kant staan een paar historische pandjes, die wil ik eigenlijk niet slopen, om meer ruimte te creeren, maar veel keus heb ik geloof ik niet. Als het er ooit van komt moet voor mijn idee alles tussen station, Oldenzaalsestraat, Molenstraat en het spoor gesloopt moeten worden.

De situatie is zo dat er in dat geval ook een nieuw verdiept station zou moeten komen. Dit heeft wel een positief gevolg voor de bereikbaarheid van het station vanaf zijde stadskantoor. Het stadskantoor kan bij verdiept spoor ook redelijk gemakkelijk over het spoor doorgetrokken worden. Een ingang van het stadskantoor aan het stationsplein wordt dan mogelijk. Trappen naar beneden bij de dan Prinsessenbrug, nu Prinssentunnel wordt ook mogelijk net als een achteringang, zonder tunnel, tussen het stadskantoor en flatgebouw de Eendracht. Niet alleen het station maar het hele emplacement zou verdiept in een ingraving komen te liggen.

Aan de Hengelose zijde van het station ontstaat ook een probleem aangezien ik pas ter hoogte van het Twekkelerveld omhoog weet te komen uit die tunnelbak, want er ligt nog een spoordijk en de bruggen liggen te dicht na elkaar. Bij het Twekkelerveld lijkt de spoordijk steeds minder hoog te worden en kan het verdiepte spoor daar bij station Drienerlo of station Kennispark weer aansluiten op het bestaande.

Genoemd verdiept spoor in Enschede is waarschijnlijk te duur en te ambitieus voor Enschede. Men behelpt zich denk ik liever met een minder optimale situatie. In eerste instantie zou ik in Enschede de stootblokken en het hapje uit het perron weghalen, rail doorverbinden en ATB in Duitse diesels inbouwen en rijden maar.

 

 Baureihe 605                                                         Baureihe 643, deze rijdt nu al tussen Enschede en Gronau

Inmiddels is er een aanbesteding geweest en is besloten dat vanaf 2017 Syntus tussen Enschede -Zwolle en Kampen gaat rijden ook zal het baanvak komend jaar geheel geelectrificeerd zijn. Syntus gaat voor deze nieuwe treindienst Flirt treinen kopen bij Stadler.

Syntus wint aanbesteding Overijsselse lijnen

boven: Zo zal de nieuwe trein van Syntus eruit gaan zien in het station van Nijverdal

syntus-flirt.jpg - 296.98 kB

 Boven: Syntus Flirt trein zoals die vanaf december 2017 tussen Enschede Zwolle en Kampen gaat rijden. Syntus heet vanaf nu Keolis Nederland.

Trams in Enschede?

Ik heb ook iets bedacht om tram te laten rijden in Enschede. Dit zou redelijk eenvoudig kunnen door rails te leggen in de bestaande busbanen, om te beginnen die naar Glanerbrug over de Gronausestraat en die over de Zuiderval. Deze beide takken zouden dan via een lus langs het NS station met elkaar verbonden moeten worden. Via de Zuiderval zou ik door willen rijden over de Broekheurnerring richting Helmerhoek. Vanaf daar misschien naar Boekelo Museumbuurtspoorweg. Dan zou ik er een lus aan willen knutselen door Hengelo langs het NS station naar IKEA en Hasseleres en dan over het UT terrein en Hengelose straat weer terug naar Enschede. Deze lus zou eigenlijk in de andere richting genomen moeten worden via een trambaan in de Hengelosetraat van Enschede richting Hengelo. Enschede lijkt een beetje aan de kleine kant voor een tram zeker als je Enschede vergelijkt met steden in Frankrijk waar de afgelopen jaren een tram is aangelegd. Daarom maak ik er maar een echte Twentsche elektrische tramwegmaatschappij van. Een optie zou kunnen zijn dat de museumbuurtspoorweg volledig in dat zogenaamde tramnetwerk geintegreerd wordt. Als je een liniaal langs de MBS op een kaart legt en je trekt die in een rechte lijn door komt je tussen het FC Twente stadion en miracle planet uit. Hier voor zal wel een brug over de A35 gelegd moeten worden en ook een voor over het Twentekanaal. Voor de Hengelose tak is alleen een brug over de A35 nodig. De MBS wil al jaren naar Hengelo doorrijden, maar er is geen geld voor die brug. Daarnaast is het spoor bij AKZO inmiddels opgebroken.

Door de Roombeek ook over de daar aanwezige busbaan zou ik richting Oldenzaal NS station willen rijden. Vanaf daar ook richting Nordhorn. Er zou ook een halte bij het vliegveld kunnen komen in in Lonneker als deze tak daarlangs geleid wordt.

In Bentheim rij je dan de Bentheimer Eisenbahn op. Dan kom je uiteindelijk via Nordhorn uiteindelijk uit in Coevorden. Dan zou het verder kunnen over de spoorlijn Zwolle-Emmen.

Als nieuw materieel te duur is dan kan in eerste instantie misschien tweede hands materieel gebruikt worden zoals deze GTL-tram uit Den Haag. Dit materieel heeft alleen wel een hoge instap en is dus niet erg toegankelijk voor invaliden

 

Vroeger reden er in Enschede ook al trams van de TET, die reden van het NS station naar Glanerbrug

Trein van de museumbuurtspoorweg getrokken door de ELNA locomotief

 

Bentheimer-eisenbahn.jpg - 26.14 kBbig_12991039_0_700-467.jpg - 86.06 kB

Misschien weer reizigerstreinen in Nordhorn? In Nordhorn rijdt de Bentheimer Eisenbahn. Rechts het stationsgebouw van Nordhorn.

 

Museumbuurtspoorweg

Misschien rijdt er ooit bij de museumbuurtspoorweg een treintje als hierboven. Van de rijtuigen zijn een aantal rijtuigbakken beschikbaar die in een zeer slechte staat verkeren. Een hiervan heeft nog daaistellen twee andere wrakken van lokaalspoorrijtuigen zijn op onderstellen geparkeerd. Mogelijk dat het restauratie project een stap verder komt als de wielstellen hiervan direct onder het rijtuig worden geplaatst, dit spaart nieuwbouw. En misschien kunnen ook zo veel mogelijk andere onderdelen overgezet worden. Als na 2017 de 'Kikker' weer rijdt is er ruimte in de werkplaats voor maximaal deze drie rijtuigen, mits er ook genoeg geld beschikbaar is natuurlijk. Van de hier getekende locomotief is er niet een bewaard gebleven. Nieuwbouw van een oude loc is een ontzettende klus. Misschien wordt deze loc toch nog modern als ie wordt voorzien van de stoommachine variant van mijn voorstuwing voor ruimteschepen. Ik weet niet hoe de planning van de MBS precies is maar dit leek me dus wel leuk. De lokaalspoorrijtuigen van NCS waren zeer luxueus uitgevoerd, zodanig zelfs dat een gerestaureerd exemplaar in het spoorwegmuseum mag doen alsof ie in de orient expres gereden heeft. Bij wat de MBS aan restanten van de rijtuigen heeft ontbreekt dit luxe interieur overigens. De ELNA staat ook buiten dienst die mag misschien eerst.

 

boven: Nu ziet het rijtuig er nog zo uit       onder: straks misschien zo