Dit artikel gaat over een veel te ambitieuze en te dure toekomstvisie voor de RTM te Ouddorp, wat ik geen reden vind om er toch maar over te beginnen. De huidige RTM is een organisatie die een museumtramlijn over de Brouwersdam beheert, uitsluitend met vrijwilligers. De verzameling materieel van de RTM is uitsluitend afkomstig van de voormalige Rotterdamsche tramwegmaatschappij. De voormalige RTM had een groot net op de Zuid-Hollandse eilanden en op Schouwen-Duiveland. Tot 1966 heeft de RTM smalsporige tramlijnen geexploiteerd met stoom en dieseltrams. De RTM is later over gegaan in de ZWN. Deze reed ook door geheel Zeeland met bussen. Deze is is later weer samen gegaan met West Nederland tot een grotere ZWN en dit is later weer Connexxion geworden. Wie er nu rijdt in dit gebied weet ik niet. waarschijnlijk zijn dit meerdere maatschappijen. Het is geloof ik Arriva. Het plan wat ik had met de RTM is in eerste instantie het doortrekken van de lijn naar Burgh via Renesse en Haamstede, maar niet via de makkelijke route parallel langs de N57. Hiervoor had ik ook extra materieel gedacht, maar dit is eigenlijk niet historisch. Ik dacht aan gelede Duewag trams die tot dieselelekrische rijtuigen verbouwd zouden moeten worden en in tweerichting uitvoering. Om de baan zo ver door te trekken zouden wel er nog wel heel erg veel spoorbielzen verkocht moeten worden. Het zou een wonder zijn als er in relatief korte tijd genoeg bielzen worden verkocht voor een verlenging naar Burgh. Daarnaast zal ook nog voor grondaankopen om de rails op te leggen en overige zaken geld gespaard moeten worden. Dit probleem speelde op de Brouwersdam nog niet zo erg. Ik weet niet of voor een deel de oude RTM route gevolgd kan worden. Als Burgh bereikt is zou men noordwaards kunnen denken richting Ouddorp zelf en Goedereede. De Oosterschelde stormvloedkering oversteken is makkelijker gezegd dan gedaan. Om in Hellevoetsluis Spijkenisse en Uiteindelijk zelfs in Rotterdam uit te komen zouden eerst de haringvlietsluizen overgestoken moeten worden.

 35551073525_2c4bcf0eb7_b.jpg - 568.01 kBroemenie.jpg - 358.47 kB

Boven: Deze trams zouden als donor kunnen dienen voor de onder afgebeelde RTM Duewags. De verbouwing bij de RTM zou vrij drastisch zijn vanwege de verbouwing tot tweerichting voertuig en de iets verlengde kopbakken en de verbouwing tot dieselvoertuig. Hoe moeilijk het is deze te kopen weet ik niet, het zijn veelstehands voertuigen vaak uit oost Europa. De linker rijdt in Gotha, Duitsland. De rechter in Arad, Roemenie.

 rtm-duewag.jpg - 954.34 kb

Boven: Zo zie ik mij een RTM Duewag tram voor me. Deze hebben de tekst 'NV Rotterdamsche Tramweg Maatschappij' onder de ramen. De eindbakken van deze trams zijn overigens een halve raamlengte langer dan de standaard lengte bij Duewag trams. Mogelijk worden deze trams ook van een aantal chroom strips voorzien om het af te maken. Het zou een optie zijn om er RTM banken in te zetten, maar dat hangt af van wat men vindt van het bestaande interieur.

Onder: Dit materieel zou vaak in koppelstellen gaan rijden zoals onder afgebeeld. Eerst een koppelstel met Duewags met daartussen een zogenaamde Grossraum wagen. Daaronder het Sperwerstel dat bij de RTM in Ouddorp aanwezig is. Er staat ook een M1806 Bergeend afgebeeld. 

 garnituren.jpg - 691.9 kb

 kaart-zeeland.jpg - 1.65 MB

Boven: Ergens in de wolken zou geschreven zijn dat de RTM tramlijn ooit zo lang zou worden als hier afgebeeld. Er zou ook extra remise ruimte moeten komen en beveiliging met lichtseinen met name bij inhaalplaatsen op het goeddeels enkelsporige baanvak.

Onder: De Haringvlietdam en de Oosterschelde stormvloedkering beschouw ik als grote obstakels om de RTM lijn zo lang door te trekken als boven afgebeeld.

 haringvlietdam.jpg - 5.9 kBoosterschelde-kering.jpg - 8.81 kB

 

 M1804.jpg - 267.45 kb19362925181_ed52dab4a8_b.jpg - 513.46 kb

 Boven: Normale RTM trams. Deze beide tramstellen bestaan nog. De MABD1804 en het Sperwerstel.

Een probleem hierbij is wel dat mij vaak een smerig gevoel bekruipt als mensen door mijn schuld te veel plezier aan iets zouden gaan beleven. Dit komt doordat het figuur dat ik Schoenhersen noem dan denkt: 'Dan moet dus de fik erin of dan moet dus de boel gevandaliseerd worden'.

Toch heb ik ondanks dat het waarschijnlijk te duur is de tramlijn nog verder in zowel noordelijke als zuidelijke richting willen doortrekken. In noordelijke richting zou het onder andere langs Hellevoetsluis gaan. Ik weet niet of de RTM daar nog langs mag komen rijden want ze zijn daar een beetje weggepest omdat ze zonder vergunning een deel van de oude RTM hadden terug gelegd. Bij Spijkenisse zou ik de Rotterdamse metro op willen rijden tot het centraal station. De RTM rijdt echter op smalspoor. Het toevoegen van een derde rail om dit probleem op te lossen is nog het makkelijkst. De hoge perrons van de Rotterdamse metro zijn ook een probleem. Waarschijnlijk zou de oplossing ook gezocht kunnen in het normaalsporing of drierailig uitvoeren van nieuwe spoortrajecten van de RTM. Ook vanwege het feit dat het hier afgebeelde materieel minder geschikt zou zijn voor smalspoor. Om over de Rotterdamse metro te kunnen rijden ben ik een Duewag met klaptreden gaan tekenen. Dit is er een van het Mannheimer type omdat ik dacht dat ik bij deze versie meer vrije hoogte bij de deuren zou hebben, maar dat valt een beetje tegen. Deze tram heeft ook een grotere breedte van 2,65 meter tegen 2,3 meter bij de gewone versie. Omdat deze tram enigszins uit het midden van het spoor rijdt zou deze alsnog onzacht in aanraking kunnen komen met de perrons. Dan zouden er twee extra rails tussen de bestaande sporen gelegd moeten worden. Ik denk niet dat de RET ooit gaan overwegen om lage perrons in de metro te leggen. In Utrecht ligt dit overigens wel anders. Een probleem met de genoemde Duewag voertuigen is dat ze eigenlijk niet meer zo nieuw zijn. Ze komen denk ik derde of vierde hands uit Polen en dat deze waarschijnlijk door de RTM zelf verbouwd zouden moeten worden. Er zijn eigenlijk alleen kopbakken en middenstukken nodig. De achterbakken kunnen misschien nog als wachtruimte bij een halte geplaatst worden, of als aanhanger gebruikt worden. Als ook het zuidelijke deel gerealiseerd wordt dan kom je er niet met alleen oude Duewags verbouwen. Er zijn dan misschien wel honderd tramstellen nodig en de stichting v/h  RTM zou omgevormd moeten worden van een stichting die uitsluitend draait met vrijwilligers naar een nieuwe NV Rotterdamse tramwegmaatschappij. Er zal dan ook nieuw materieel moeten komen. Te denken valt aan Vossloh of Stadler Citylinks of aan mijn Plankgasmetro' s. Verder zou dan ook de maximumsnelheid opgevoerd moeten worden, richting 100km/u

In zuidelijke richting zou ik vanaf Burgh de Oosterschelde stormvloedkering over willen steken. Op de bestaande pijlers of funderingen lijkt genoeg ruimte te zijn voor een nieuw viaduct voor die tram. Dan zou het verder gaan richting Middelburg en Vlissingen. Tussen Vlissingen en Breskens zou een nieuwe tunnel moeten komen samen met fietsers en voetgangers, maar dit is natuurlijk allemaal te duur. Er zou misschien een aansluiting komen op de Belgische kusttram. Hoe het er hier uit gaat zien hangt voor mijn idee goeddeels of van mijn Belgische zeeweringproject. Dit project komt er voor een groot deel op neer dat in de monding van de Westerschelde een stormvloedkering wordt gebouwd die open en dicht kan, naar voorbeeld van de Maeslandkering in de Nieuwe-Waterweg bij Rotterdam. Verder zou de hele Belgische kust zodanig opgespoten moeten worden zodat deze aan de Nederlandse deltanormen voldoet. Met bij de Panne misschien een zogenaamde 'zandmotor'. De aanleiding hiervoor is dat ik heb gezien dat de aan de Belgische kust gebouwde appartementen praktisch op het strand staan en dat van een hoogteverschil nauwelijks sprake is, op veel plaatsen wel een redelijk breed strand. Een probleem hierbij is dat volgens mij een gemiddeld duin een hoogte heeft van 24 meter en dat komt overeen met een flatgebouw van acht verdiepingen. Daarnaast heb ik gezien dat men in Nederland de Honsbosse zeewering opgespoten heeft zodanig dat nu sprake is van de Honsbosse duinen. Het helpt wel dat je iets hebt om dat zand tegenaan te spuiten zoals een dijk of een duin. In Belgie staan er alleen die appartementen, daar kun je geen zand tegenaan spuiten. Dat betekent waarschijnlijk dat deze opgeofferd moeten worden aan een zeewering die zich bij voorkeur uitstrekt totdat er in Frankrijk sprake is van een rotskust. Ik weet niet of er voor die appartementen een zeewering gebouwd kan worden, dan zijn die appartementen hun uitzicht op zee kwijt.

 mannheim.jpg - 1022.7 kb

Boven. Een Stadtbahn die met weinig problemen op de Rotterdamse metro zou kunnen rijden. De Rotterdamse metro is eigenlijk vergelijkbaar met de Duitse U-bahn. Ik heb er Citroen DS koplampen in getekend net als bij de Plankgasmetro's. Met behulp van Scharfenberg koppelingen zou al het Duewag materieel koppelbaar moeten zijn. Ik weet overigens niet hoeveel ruimte een moderne diesel powerpack in beslag neemt. Ik kan dit niet afleiden uit tekeningen van de Citylink die ik heb gevonden. De Duewag trams die nu nog in Freiburg rijden zouden een aardige basis kunnen zijn voor deze 'Stadtbahn', of de GT8SU uit Dusseldorf.

Onder: Een wachthokje? (draaistellen hiervan kunnen bij de reserve onderdelen?)

wachthok.jpg - 212.82 kb

Onder: Mogelijk modern materieel voor de RTM. Eerst een Citylink dan een Plankgasmetro, deze heeft overigens alle nadelen die dat materieel vanwege de afmetingen heeft. Te zien is dat een eigenlijk niet zo kleine Citylink vergeleken met een Plankgasmetro toch wel erg klein is. Deze beide voertuigen zijn in dit geval als tweerichting voertuig met dieselelektrische aandrijving uitgevoerd met Scharfenberg koppeling voor en achter. Deze voertuigen zouden minstens 100km/u moeten kunnen halen, de Citylink vaak in koppelstellen. Probleem is ook dat onderstaande voertuigen alleen geschikt zijn voor lage perrons en dat de RTM in Ouddorp hoge perrons heeft gemaakt. De Citylink is onder andere ook aan Karlsruhe geleverd.

 modern-lagevloer-rtm.jpg - 1.52 MB

Onder: Stoomtractie? De locomotief is afgeleid van da Garret van de LTM (Limburgsche Tramwegmaatschappij) en is dus geen originele RTM loc. Ik vond dat ik een sterkere en snellere loc nodig had. De rijtuigen lopen niet op originele draaistellen. Dit zijn draaistellen die beter geschikt zijn voor hogere snelheden.

Als de RTM alleen tot Burgh rijdt is het waarschijnlijk nog niet zo 'n probleem maar als men ooit verder zal gaan rijden is het opkrikken van de maximum snelheid naar 100km/u gewenst. In het huidige materieelpark van de RTM is geen enkel voertuig dat deze snelheid kan halen, het gaat hier natuurlijk om historisch materieel. De bouw van een vierkante tramloc type Backer & Rueb is vanuit dit perspectief minder handig. Ik heb namelijk de gewoonte de boel op te willen voeren en deze loc is langzamer dan het huidige materieel van de RTM, maar wel historisch verantwoord natuurlijk.

stoomtr.jpg - 699.79 kb

LTM51-2.jpg - 111.18 kB

Mijn RTM garrett is duidelijk familie van deze LTM-loc.

rtm111.jpg - 900.09 kB

Boven: Gewone RTM stoomtrams.

 

 RTM-1805-5.jpg - 580.26 kBRTM-1807-21.jpg - 777.07 kB

rtm11.jpg - 365.99 kBpreview

Originele RTM trams met motorloc en stoomloc 50. De motor locomotieven M1805 'Meeuw' en M67 zijn nog bij de RTM in Ouddorp aanwezig.

 rtm-tr1.jpg - 1.14 MB

boven: meer rijtuigvarianten, grotere salonrijtuigen, houten en stalen. In deze trein kunnen ook gewone rijtuigen van de RTM meelopen al zal vanwege de snelheid wel op het remwerk en op warmlopers gecontroleerd moeten worden. De rood witte motortram wordt getrokken door en opgevoerde versie van de RTM serie M1805-M1807, de M1901 'Bull Stier'. Deze loc heeft drie draaistellen het vermogen met gewone motoren zou ongeveer 300kw zijn, ik ben daar niet tevreden mee deze loc zou intercity trams moeten gaan trekken.

Onder: Een verder gemoderniseerde RTM tram. De tractie komt nog van diezelfde M1901. Ik denk dat het vermogen van deze loc wel naar 600kw opgevoerd kan worden. Dat deze loc misschien een sterke motor per draaistel zou krijgen is een verklaring waarom de M1807 een hogere instap had. De rijtuigen lijken een beetje op verlengde brabanders met zeven in plaats van zes zijvensters. De balkons zijn gesloten. Als rijtuigovergangen hebben de rijtuigen buisbalgen zoals je bij moderne getrokken rijtuigen ook ziet. Het achterste rijtuig is een stuurstandrijtuig, dus de daarvoor benodigde bekabeling moet aanwezig zijn. Er is een buffetrijtuig aanwezig. De locomotief heeft drie draaistellen. Deze tram staat op modernere Duewag draaistellen of die ook onder Allan rijtuigen van RET geplaatst zijn. De rijtuigen zijn voorzien van z.g.n. 'sprinterramen'. Het toevoegen van een paar rijtuigen meer moet natuurlijk ook kunnen.

Ook hoop wel dat ik ooit de kans krijg om wat ik heb uitgespookt te vergelijken met wat de RTM nog als moderniserings plannen voor materieel heeft gemaakt, maar die nooit uitgevoerd zijn. Het zal wel duidelijk zijn dat ik de doelstelling van de RTM te Ouddorp om een zo compleet mogelijk beeld van de oude RTM te geven voor mezelf behoorlijk verruimd heb.

 RTM100.jpg - 441.52 kBOnder: De oude RTM heeft ooit een paar zogenaamde Billard motorrijtuigen in Frankrijk op de kop getikt. Dat men deze heeft willen verlengen is niet zo vreemd als je de motorwagen linksonder ziet. Er bestaat ook een gelede versie van het tramstel dat bij de RTM 'Stern' heette, deze staat rechtsonder en midden afgebeeld. De kans dat de RTM te Ouddorp nog een Billard kan of wil  toevoegen aan de verzameling in wat voor vorm dan ook is klein, vanwege de afwijkende spoorbreedte zal er er ook geen te gast komen, gok ik. Dit heeft ook te maken met het feit dat het hier om niet originele RTM voertuigen gaat. Het gat vanaf de hoge perrons tot de deur van een Billard is denk ook fors. Bij het RTM-stel was de ronding bovenaan de radiator bij de voorruit recht getrokken om beter zicht op de baan te hebben wellicht. De rechtsonder afgebeelde Billard met gele pijl erop bestaat waarschijnlijk nog.

billard-mw.jpg - 85.86 kBbillard4.jpg - 53.25 kBbillard5.jpg - 457.88 kB

bil100.jpg - 646.8 kB

Boven: Tekening Billard materieel

Onder: De hybride versie van de plankgas metro hier met neergelaten stroomafnemer getekend. Hoewel ik vind dat deze tram ook in deze uitvoering te koop zou moeten zijn in de fabriek gaat het hier waarschijnlijk toch om een knutselproject van de RTM. Om dit materieel bruikbaar te maken voor de RTM zou een tussenbak met dieselmotor toegevoegd moeten worden. Of dit tramstel om te sporen valt voor smalspoor weet ik niet. Omdat materieel met lage vloer niet door de tunnels van de metro kan rijden overweeg ik ook om via de tramrails van de RET te gaan rijden. Er zou dan via de Erasmus brug naar het centraal station gereden worden. Ik denk eigenlijk dat de RET liever geen plankgasmetro's zou willen toelaten. Het is bij een hybride versie in ieder geval wel mogelijk om een stroomafnemer tegen de draad te zetten, en die dan dus niet door Rotterdam gaat dieselen. Het is voor mijn idee niet uitgesloten dat grote delen van de hier nieuw gedachte baanvakken drierailig uitgevoerd zouden worden.

plm101.jpg - 971.32 kB

Onder: Bij baanverlenging zijn waarschijnlijk ook meer onderhoudsvoertuigen nodig die een beetje lijken op onderstaande. Ik zou wel gewoon stoot en trekwerk met middenbuffer erop zetten en eventueel multipleschakeling zodat meerdere voertuigen een werktrein kunnen trekken. Misschien ook een grotere motor. De werktrein zou ook de kraanwagen mee moeten kunnen nemen en platte wagens om rails en dwarsliggers te vervoeren. De zelflossers moeten ook mee kunnen, dit zonder het overige verkeer te erg op te houden. Eigenlijk zou er een grotere broer van dit voertuig moeten komen.

RTM_LARGE_1653.jpg - 114.38 kB

Onder: Mogelijk staat deze tram ook nog op het verlanglijstje van de RTM. Een loc van dit type is al in aanbouw. Het rijtuig zou volledig nieuw gebouwd moeten worden, evenals de bagagewagen. Overigens heeft de RTM ooit als eens een wrak van een dergelijk rijtuig gehad maar deze is gesloopt en dus niet bewaard om ooit nog eens te restaureren. Van de bagagewagen zou ooit ook al eens een restauratie project bij de RTM aanwezig zijn geweest, maar deze is ook verdwenen.

RTM-loc-17-2-a-1.jpg - 498.82 kB