Randstadrail Noord zou moeten bestaan uit een metro naar Schiphol die verder via een tot trambaan te verbouwen Zuidtangent richting Haarlem en Zandvoort zou moeten lopen. Deze metro zou via het baanvak van de Amsterdamse museumlijn moeten lopen over de volledige lengte tot Bovenkerk.
Wanneer mogelijk zou Randstadrail-Noord voor een deel de Zuidtangent volgen die dan omgebouwd zou moeten worden tot trambaan. Ik weet de precies te volgen route nog niet maar ik probeer een nieuwe Schiphol tunnel te omzeilen. Voor deze nieuwe infrastructuur had ik wel gedacht aan plankgasmetro' s.
Onder: In principe denk ik erover om door de hele randstad een lightrail netwerk aan te leggen en daarover te gaan rijden met mijn zelf bedachte plankgasmetro' s die niet de R-net stijl hebben maar de kleuren van de oude NZH. Het helpt in dit kader niet echt dat de Rijn-Gouwe lijn afgeblazen is. Om ook een randstadrail zuid te creeren dacht ik eraan om de baanvakken Leiden-Alphen aan de Rijn-Utrecht en Gouda-Alphen aan den Rijn geschikt te maken voor lightrail, tegen minimale kosten. Dit komt erop neer dat de perrons verlaagd moeten worden en voor de dubbeldeks A080 is ook een hoogte vanaf de spoorstaaf van 6m noodzakelijk van de bovenleiding. In een later instantie zou ik via een eigen baan vanaf Leiden een verbinding naar het eindpunt Leidschendam van de HTM willen aanleggen. Ook een verbinding naar het noorden vanaf Alphen richting Schiphol en Amstelveen is een optie, maar dit betreft waarschijnlijk ook volledige nieuwbouw. Als men in Leiden of ook Den Haag geen dubbeldekkers kan toelaten overweeg ik zoals onder afgebeeld een smallere enkeldeks tram aan te koppelen en deze verder de stad in te laten rijden. De dubbeldekker blijft dan in het treinstation achter (zie onder). Bij het eerste plan stopt de tram gewoon in het treinstation tussen de treinen zowel in Leiden als in Utrecht. Ik hoop dat het in Utrecht mogelijk is rechtstreeks op de Nieuwegeinlijn en de Uithoflijn aan te sluiten deze stopt dan bij voorkeur aan de andere kant van het perron. Het liefste verbind ik in Utrecht de sporen door zodat doorgaand verkeer mogelijk wordt.
Boven. Kaart van de oude Haarlemmermeer spoorlijnen om te bekijken of deze baanvakken bruikbaar zijn voor Randstadrail Noord. Dit is maar voor een relatief klein deel het geval. Voor een mogelijk nieuw gedeelte vanaf Amstelveen/Bovenkerk naar Schiphol zou mogelijk een nieuwe tunnel gegraven moeten worden, wat een en ander tot een dure grap maakt.
Boven: De Rijn-Gouwelijn zoals ooit gepland.
Onder: koppelstellen met twee verschillende enkeldeks trams de A065 is een 2,65m brede variant van mijn stadstram, aangepast om zonder problemen te koppelen met de A080. De A070 is rechtsteeks van de A080 afgeleid. Een probleem bij deze smallere tram is dan de motoren naar buiten zouden steken omdat die hetzelfde zijn als bij de 3,1m brede A080. Als oplossing zou ik kleinere motoren kunnen gaan gebruiken.
Boven: Mogelijke toekomstige metro plattegrond van Amsterdam. Belangrijkste nieuwe routes zouden een metro naar Almere en naar Schiphol zijn. Ik heb ook aan een lightrail verbinding vanuit Utrecht richting Uithoorn en dan naar Schiphol gedacht.