Print
Category: Uncategorised
Hits: 2160

Behalve NASA is er in Amerika nog een bedrijf actief met raketten en ruimtevaart: SpaceX van Elon Musk. Dit bedrijf wil in 2024 iemand naar Mars brengen en daar een kolonie stichten. 

 Z8.jpg - 20.77 kb

boven: raketten van SpaceX in vergelijking met de Saturnus 5  

mars-spacex.jpg - 86.6 kb

boven: Impressie van SpaceX op Mars

Onder: Zo ziet het ruimtevaartuig waar SpaceX mee naar Mars wil vliegen eruit. Het bestaat uit een enorme rakettrap met een bemanningsverblijf dat zelfstandig kan landen op Mars. Die ene rakettrap zou in een baan om de aarde bijgetankt moeten worden. Dit is denk ook meteen het grootste probleem met deze raket. Hoe willen ze een raket met brandstof in een baan om de aarde brengen? Zo'n volgetankte raket is nogal zwaar. Ze komen er wel uit als ze boosters van het space launch system van de NASA lenen en die aan de zijkant van die brandstoftank vast maken. Mogelijk kunnen hiervoor ook Falcon 9 raketten minus het bovenste gedeelte voor gebruikt worden. In dit dikkere gedeelte zit normaal gesproken de lading dit is niet nodig als deze raketten aan de zijkant van een raket booster gemonteerd worden. Het gevaarte met de volgetankte rakettrap moet misschien bovenop nog een kegel krijgen anders ziet het er een beetje gek uit. Men zal al deze raketten opnieuw willen kunnen gebruiken, waarschijnlijk ook raketten die een ruimteschip richting Mars gestuwd hebben en ergens onderweg afgeworpen zijn . Misschien kunnen astronauten op een soort ruimtescoooters deze raketten terug halen en weer aan het ISS vasthaken. Bij ruimtescooters stel ik me een soort jetski of waterscooter met een raketmotor voor. Op een bepaald moment zal men deze rakettrappen ook weer af willen laten dalen naar het aardoppervlak, om deze te kunnen hergebruiken. Waarschijnlijk zal om deze reden iets met hittebestendige verf en parachutes gedaan moeten worden. Een raket rechtop op een ponton dat in zee drijft laten landen vind ik eigenlijk een te grote balanceeract. Ik zou dit graag iets makkelijker maken, vooral als er erg veel raketten op die manier terug gebracht zouden moeten worden. De manier waarop de Russen hun Energia raket die de Russische Space-Shuttle had moeten voortstuwen zou als inspiratie kunnen dienen, aangezien de Russen die raket ook hadden willen hergebruiken. De rakettrap zou dan in horizontale positie aan parachutes in zee landen.

  int-trans-port-mars.png - 27.04 kb

Boven: De hier afgebeelde raket noemen ze bij Space X de 'big fucking rocket'. Ik heb onlangs vernomen dat men van plan is mensen op aarde hiermee te gaan vervoeren. dit kan betekenen dat men geconstateerd heeft dat deze raket ongeschikt is voor het verlaten van aarde of gewoon erg duur. Een marsraket zou erg veel brandstof over houden als deze op of rond aarde zou blijven denk ik. Wat ik op het journaal heb gezien hierover hoeft dus niet sowieso goed nieuws te zijn. Ik heb vernomen dat men van plan is dit ruimteschip bij te tanken in een baan om aarde, dan zou het wel kunnen lukken. Er zijn wel flink wat vluchten van de zogenaamde ''Big fucking rocket' nodig om dit voor elkaar te krijgen. Mijn eigen Olympus One zou niet bijgetankt hoeven worden, dat is de bedoeling tenminste. Space X zou misschien moeten gaan overwegen een tankstation aan het ISS te koppelen of iets dergelijks. Er zitten denk ik nog heel veel haken en ogen aan die 'big fucking rocket'.

 

 Tesla model S en een minivan.

 model-s.jpg - 7.02 kbminiv-tesla.jpg - 6.57 kb

Het andere bedrijf van Elon Musk: Tesla, dat elektrische auto' s bouwt. Men is van plan een elektrische MPV of minivan te gaan ontwikkelen. Ik heb ook een poging gedaan op basis van de model S en deze is doorontwikkeld tot terreinwagen met vierwielaandrijving en grotere wielen. De aanhanger bevat eigenlijk alleen maar batterijen en een extra aangedreven as. Ik weet niet of er in een verdere ontwikkeling van elektrische auto' s echt nodig is als de 'warp-aandrijving' die ik heb bedacht ook in auto' s ingebouwd zou gaan worden. Eigenlijk is de model X ook al een soort MPV.

tesla-auto.jpg - 1.29 MB