Op deze pagina de tekening van mijn 160 meter hoge marsraket, De Olympus One, met de genoemde Hercules Shuttle. Deze raket is aanvankelijk nog ontworpen met een mogelijkheid om naar huis terug te keren, bij huidige plannen zou de bemanning verder de rest van hun leven op Mars moeten doorbrengen.
boven links: De bekende Saturnus 5 maanraket.
boven rechts: De Saturnus 1b raket, deze zou prima kunnen voldoen als vervoermiddel naar het ISS, zeker als er modernere computers in de Apollo capsule zouden zijn ingebouwd. De Russen gebruiken ook nog steeds de Sojoez capsule uit de jaren zestig met een raket die nog afgeleid is van de raket waarmee Joeri Gagarin zijn ruimtevlucht maakte.
Onder links: De Sojoez raket, op dit moment de enige manier om naar het ISS te komen.
Onder rechts: De Sojoez capsule.
boven: Dit is het concept van mijn marsraket: De Olympus One. De raket bestaat uit acht boosters met vloeibare brandstof voor lift off vanaf aarde. De kern bestaat uit twee eerste trappen van een Saturnus 5 raket. Een om uit de baan om aarde te komen en een om het geheel een duw te geven richting Mars. Daar bovenop zijn nog twee tweede trappen van een Saturnus 5 raket voorzien voor de terugkeer. Deze laatste worden bij aankomst in een baan om Mars geparkeerd. Het bemanningsverblijf koppelt los en daalt vervolgens af naar het marsoppervlak. Het gedeelte waar de bemanning in zit noem ik de Hercules-Shuttle. Het is een volledig herbruikbaar kegelvormig ruimteschip. Het is helemaal bedekt met tegeltjes waar de Space-Shuttle ook mee bedekt was. Er is geprobeerd zo veel mogelijk ruimte voor de bemanning te creeren. De diameter ter hoogte van het bemanningsverblijf is zeven meter, twee meter meer dan de Orion en de ruimte is ook een stuk hoger. In principe kunnen er acht astronauten mee helemaal bovenin, waar de hangmatten zijn. Op een marsvlucht waarschijnlijk veel minder. Onderin wil ik een huiskamertje maken met bankstellen met veiligheidsgordels erop en een grote flat screen televisie met een berg DVD' s om de tijd mee te doden. De stroom voor die TV moeten de astronauten zelf opwekken met een tredmolen of hometrainer, die monteer ik ergens tegen de zijwand. De Hercules Shuttle heeft grote deuren waar een astronaut rechtop in kan staan plus een kraantje waarmee spullen uitgeladen kunnen worden. Een astronaut moet bij dit ontwerp overigens een heel eind naar beneden klimmen om voet te kunnen zetten op Mars. De Hercules-Shuttle kan ook zonder raket zelfstandig naar het ISS vliegen. Een groot probleem met dit ruimtevaartuig zijn de motoren, er zijn vier motoren van hetzelfde type als bij de Space Shuttle orbiter gedacht. Het probleem ontstaat bij afdaling naar Aarde of Mars. De hitte die daarbij ontstaat zou ernstige schade kunnen aanrichten als de motoren naar beneden wijzen. In het ergste geval explodeert het hele ruimteschip door dit euvel. Een voordeel van deze motoropstelling is dat het ruimteschip kan afremmen op de motoren. Dat is waarschijnlijk ook de oplossing voor het probleem. De motoren zijn helemaal ingebouwd om ze af te schermen, ook overweeg ik ze met luiken nog verder af te schermen. Het is overigens niet uit te sluiten dat de Hercules-Shuttle concurrentie krijgt van het ontwerp van SpaceX dat ze voor hun eigen ruimtevaartuig voor Mars hebben bedacht. Beide hebben zo hun voor en tegens denk ik. Mogelijk wordt dit ruimteschip van SpaceX dan bovenop de Olumpus One geplaatst.
boven: Mijn raketten in vergelijking met de Saturnus 5 en de Space-Shuttle. Een maan-shuttle is een Space-Shuttle waarbij de brandstoftanks in het laadruim gebouwd zijn zodat deze verder geen draagraket meer nodig heeft.