De plankgasmetro

De plankgasmetro is mijn zelf ontworpen trein. Het is de bedoeling hiervan was dat dit trein of tramstel overal kan rijden van trambanen in de stad tot op de HSL.

Ik verkeer nogsteeds in de veronderstelling dat ik ooit een ontwerper van NS ben tegen gekomen. Hij was blijkbaar inmiddels buschauffeur geworden. Volgens mij heeft ie onder andere de SM90 ontworpen van deze stoptreinen is alleen een serie van negen prototypes gebouwd. Men was ontevreden over het uiterlijk en toen een er een vervolgbestelling in dieseluitvoering moest komen is er nieuwe voorkant ontworpen.

Ik hoop dat dit bij mijn z.g.n. Plankgasmetro familie niet hoeft want er zou niets van het concept over blijven. De belangrijkste reden waarom mijn trein een nieuwe voorkant zou moeten krijgen is dat deze niet voldoet aan de europese crashnormen voor treinen.

De plankgasmetro' s zijn dubbeldekkers met twee doorgaande vloeren over de gehele lengte. Bij de rijtuig overgangen of geledingen is er doorgang op beide niveaus. Ik heb ook op beide dekken vijf stoelen naast elkaar gezet in 2+3 opstelling de breedte is 3,10 meter. Er zijn in dit nog best korte treintje ongeveer 300 zitplaatsen daar komen dan nog wel een aantal staanplaatsen bij. De breedte van 3,10 meter is eigenlijk buiten profiel is te breed dus. Later heb ik ook een versie met zes stoelen in de breedte gemaakt deze staan op beide dekken in 2+2+2 opstelling in deze variant heeft bijna 500 zitplaatsen. Een eerste klas is er niet. Het wel gelukt een toilet te plaatsen ten koste van een deur.

Het uiterlijk is niet hypermodern maar wel een beetje klassiek. Ik heb er de kleuren van de oude blauwe NZH trams op gezet. Ik heb voor de voorkant een beetje naar oude Amsterdamse trams gekeken maar dan met koplampen uit de citroen DS erin. Engelse dubbeldekkers die tot voor kort nog in Blackpool hebben gereden waren ook een beetje een inspiratiebron. Ik heb de voorkant zo veel mogelijk afgerond en zo gestoomlijnd mogelijk gemaakt. Plankgas metro' s hebben een lage instap net als bij lagevloertrams. De motoren zitten aan de buitenkant en niet tussen de wielen. Voor de onderstellen of draaistellen heb ik naar de BAS-2000 draaistellen van de Brusselse tram 2000 gekeken. Deze moeten wel versterkt worden en luchtvering en schokdempers krijgen. Ik wil ook sterkere motoren toepassen: 100kw in plaats van 40kw. Als ik er een topsnelheid van 250km/u uit zou weten te persen zou dat al erg veel zijn.

De veiligheid blijft een probleem vooral op grote spoorwegen. Veiligheidsgordels en hamertjes om in geval van nood een ruit in te tikken zijn denk ik niet voldoende.

Als de raad voor transportveiligheid een frontale botsing van een plankgasmetro met een hondekop zou moeten onderzoeken oordeelt Pieter van Vollenhove waarschijnlijk het volgende: De bestuurder was op slag dood want hij heeft de trekhaak van die hondekop door de voorruit gekregen. De voorste helft van de Plankgasmetro was totaal verkreukeld daar waren geen overlevenden. De achterste helft was niet veel beter want bijna niemand had veiligheidsgordels om. Verder vind ik het totaal onacceptabel om altijd 200 te rijden waar je maar 140 mag. Het contrast met die hondekop was te groot want daar waren geen doden.

Je kunt niet zomaar met een Plankgasmetro gaan rijden want een zijdelingse aanrijding met een hoog perron is niet ondenkbeeldig. Je haalt dan de hele zijwand open. Ik laat mijn trein op de tekentafel alvast zinken voor ik er te veel van ga verwachten.

dat perron is een denkbeeldige ijsberg

Kraakk stop we are hitting an Iceberg too late. Lower the lifeboats! I can see touringcar busses coming. I don't agree there are touringcarbusses coming, there are no busses in mid ocean! we have to go out. I cannot open the door on platform side. Try the other side. no no this not possible then you are walking on the tracks. I can see something coming at the back. Is it black, I hate black magic it is going to hit us at the back. That is a big siemens loco with a cargo train. Now the conductor kills himself for not allowing to walk people on then tracks. There is now a big chaos.

 

ballooncar.jpg - 667.24 kbrailwhale.jpg - 175.03 kb

 boven: Deze trams zijn de inspiratie voor de plankgasmetro: Links de Ballooncar uit Blackpool en Rechts het ontwerp van de rail whale. De Rail Whale heeft net als de plankgasmetro over de gehele lengte van het voertuig een doorgaande vloer op beide dekken, ook ter plaatse van de geleding. De Ballooncar is eigenlijk een voorloper van de ''Rail Whale' Deze dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw en zijn inmiddels voor een groot deel vervangen door nieuwe trams met een lage vloer.

Onder: Railbus baureihe 670, deze heeft ook kenmerken van een plankgasmetro. En het interieur van deze railbus.

 DB_670_Prototyp.jpg - 477.26 kB19-10BR670Franz-innen.JPG - 49.75 kB

 xa080.jpg - 672.99 kb

 Boven: Dubbeldekker A080                     (bij ov Amsterdam staat meer over deze dubbeldekkers)

 xa100.jpg - 606.81 kb

 boven: Dubbeldekker A100

Onder: overzicht van hele plankgasmetro familie waarbij links volledig eigen ontwerpen en rechts gedeeltelijk de oude NZH. Onderaan is nog de AGV-duplex afgebeeld ook een eigen ontwerp van mij.

plmx.jpg - 1.46 MB