Mars

Wat weet ik van de planeet Mars? Ik weet dat de atmosfeer voor 95% uit koolstofdioxide bestaat. Op school heb ik ooit geleerd dat bomen koolstofdioxide inademen en zuurstof weer uit. Bij mensen en dieren is dit juist andersom. De grond op Mars ziet roestkleurig of rood-bruin. De grond is waarschijnlijk rijk aan mineralen. Dit is voor bomen als spinazie is voor Popeye. Ik ben best benieuwd hoe een boom het zou doen op Mars vooral als je ervoor zorgt dat deze ook water krijgt. Op de polen van Mars zou een hoeveelheid water aanwezig zijn om de hele planeet met een oceaan te bedekken. Dit is echter aanwezig in de vorm van ijs. Als er ooit iemand op Mars gaat wonen is dit water nodig. Een ander probleem dat je hebt als je op Mars gaat wonen is dat de winters bijzonder koud kunnen zijn, wel minus 140 graden. Deze winters duren dan ook nog eens twee keer zo lang als die op aarde. Daarentegen is de zomer op Mars met 20 graden redelijk aangenaam. Als er ooit een lijndienst op Mars komt met ruimte vliegtuigen dan is het gewenst om vlak voor de landing de weersomstandigheden en de temperatuur om te roepen.

Het oppervlak van Mars is net zo groot als het land oppervlak op aarde. Mars is dus een stuk kleiner dan aarde. Op Mars bevindt zich de hoogste berg uit ons zonnestelsel: De vulkaan Olympus Mons. Het idee dat mensen op Mars gewoon zouden kunnen ademen is natuurlijk ook wel wat vreemd, maar daar heb ik wel van gedroomd. Het gaat tegen het idee in dat koolstofdioxide giftig is. Koolmonoxide is wel giftig, want dat zijn uitlaatgassen van auto' s.

 maxresdefault.jpg - 58.59 kblunar-rover.jpg - 95.18 kb

Boven links: Het oppervlak van Mars      

Boven rechts: Ik vind deze zogenaamde lunar rover eigenlijk maar een onding want er zijn op dit moment geen raketten of ruimteschepen groot genoeg om' m op een andere planeet af te zetten.

 

Onder links: De Olympus Mons in vergelijking met de Mount Everest op Aarde.        

Onder rechts: Mars heeft twee manen Phobos en Deimos. Ze zijn onregelmatig van vorm en lijken op planetoides

olympus-mons.jpg - 40.38 kbp-en-d.jpg - 4.54 kb