PCC-cars

De PCC-car is een Amerikaans type tram dat naar aanleiding van een conferentie tussen directeuren van Amerikaanse trambedrijven is ontstaan met als doel om tot een betere tram te komen. Hier ontleent het type ook zijn naam aan. PCC staat voer 'presidents committee car'. Typische kenmerken zijn stroomafname met een trolleystang en de 'standee windows' voor staande passagiers. Hierdoor zijn er en heleboel kleine raampjes. Een ander kenmerk is de door Raymond Loewy ontworpen gestroomlijnde rijtuigbak. De eerste PCC-cars zijn in de jaren dertig gebouwd. Tot ver na de tweede wereldoorlog zij er nog trams van dit type gebouwd. Na de oorlog ook in licentie door het Belgische BN en ook in enorme aantallen door Tatra vooral aan bedrijven in oost Europa en in de Sovjet-Unie. De PCC-car is eigenlijk altijd een vierassige tram, maar de Belgen hebben er iets op gevonden om er een gelede versie van te maken met meer dan vier assen aangedreven.  Deze tram rijden nogsteeds in Brussel, maar worden langzaam afgevoerd en gesloopt. Een andere west-Europese stad waar PCC-cars hebben gereden was Den Haag. De gelede trams die daar nu nog rijden hebben nog een aantal PCC-kenmerken. Deze tram hebben net als de Brusselse versie een Europees uiterlijk met grote ramen en dus geen standee windows. De eerst gebouwde Europese PCC-cars hadden dit nog wel maar men is hier vrij snel vanaf gestapt. Een gelede versie van een Amerikaanse PCC-car heeft nooit bestaan maar ik vind het wel leuk om deze alsnog te tekenen. Een dubbeldekker of een variant met een gedeeltelijk lage vloer hebben zeker niet bestaan. Ik vind het jammer dat er na de PCC-car nooit meer een echt goede in Amerika ontworpen en gebouwde tram is geweest. Het is wel zo dat men op een bepaald moment in Boston en in San-Francisco op zoek was naar een opvolger voor de PCC-car. Er is toen door Boeing-Vertol een serie 'light rail vehicles' gebouwd maar deze voldeden slecht en waren storingsgevoeling. Deze trams zijn inmiddels alweer vervangen. In Boston zijn LRV 's gebouwd door het Japanse Kinki-Sharyo in dienst gekomen. Toen men een modernere tram met een lage vloer zocht ging men naar Ansaldo-Breda, maar dit was niet echt een goed idee. Ansaldo-Breda is ook in Nederland bekend vanwege de Fyra. Overigens is de lijst niet erg goed gelukte treinen en trams van Ansaldo-Breda wel wat aan de lange kant, vind ik. De Boeing LRV 's zijn ook in San Francisco opgevolgd door LRV 's van Ansaldo-Breda. Deze doen het wel wat beter. Ik vind het leuk dat men in San-Francisco een aantal PCC-cars en ook een aantal andere oude trams o.a. uit Milaan heeft laten rijden. Deze rijden eigenlijk op een gewone tramlijn en zijn als normaal openbaar vervoer te beschouwen.

 

Boven: Een Amerikaanse PCC-cars in San Francisco. De nog in San Francisco rijdende PCC-cars zijn in verschillende kleurenschema' s geschilderd die gebruikt zijn door verschillende Amerikaanse steden waar trams van hetzelfde type gereden hebben.

 Afbeeldingsresultaat voor boeing lrv

Dit is de Boeing-tram, die geflopt is, en allang weer vervangen is.

 

 Boven en onder gelede PCC cars. Deze hebben in werkelijkheid nooit bestaan. De bovenste zou misschien met Belgische techniek uit Brussel uitgerust worden om alle zes assen aan te drijven. De onderste is een verder gemoderniseerde versie van een gelede PCC-car er in in een gedeelte met lage vloer voorzien in de achterbak, daarnaast zijn er luchtgeveerde draaistellen en misschien automatische koppelingen voor gekoppeld rijden. Bij de bouw van deze tram zou misschien de omgekeerde volgorde als bij de geflopte Boeing-trams gevolgd worden. De rijtuigbakken zouden uit Amerika komen. De Japanners maken er dan een complete tram van. Waarschijnlijk op een voor hun heel eigen wijze. Het kan gebeuren dat ze 'm roze schilderen met Pokemon figuren erop. Als welding America een rijtuig in elkaar zou lassen moeten ze er wel rekening mee houden dat het om een gelede zesasser gaat anders zullen de Japanners er waarschijnlijk toch de snijbrander erin moeten zetten.

 1pccpink.jpg - 798.57 kb

Onder: een gelede dubbeldekker PCC-car. Deze heeft natuurlijk ook nooit bestaan maar ik vond het idee wel leuk.ddpcc.jpg - 1.38 MB

 

Onder: Een dubbeldekker en de gelede PCC-car in de oude kleuren van San Francisco MUNI

 1sfm.jpg - 1.16 MB

 

Onder: Een dubbeldekker en de gelede PCC-car in de oude kleuren van Cleveland. Dit schema is door Raymond Loewy ontworpen, Er rijdt in San Francisco een tram rond met deze kleuren net als een aantal in het schema hierboven.

1clvl.jpg - 994.31 kb

 

 Onder: Een dubbeldekker en de gelede PCC-car in de oude kleuren van Pacific Electric. Deze hebben bij Los Angeles en Hollywood gereden, trams met deze kleuren dan tenminste.

 1pcelpcc.jpg - 1004.82 kb

 

 Onder: Een dubbeldekker en de gelede PCC-car in de oude kleuren van Washington DC

 11wasdcpcc.jpg - 1015.82 kb

 

  Onder: Een dubbeldekker en de gelede PCC-car in de oude kleuren van San Diego. deze lijken wel een rijdend reclamebord gezien alle opschriften.

 1xsdpcc.jpg - 1.02 MB

 

Onder: Gelede tweerichting PCC-cars

 1pccdubbel.jpg - 1.22 MB

 kans.jpg - 970.98 kB\

 

 sfmuni.jpg - 1.06 MB

la1.jpg - 1.03 MB

 

 la2.jpg - 1.02 MB