Print
Category: Uncategorised
Hits: 1884

Omgrenzingsprofiel

Je zou het misschien niet zeggen maar als je mijn treinen ziet maar ik weet best wel dat er zoiets bestaat als een omgrenzingprofiel voor treinen. Soms ook wel het profiel van vrije ruimte genoemd. Doordat alle treinen op een bepaald baanvak aan hetzelfde omgrenzingsprofiel voldoen kunnen deze elkaar passeren als tegenliggers. Bij trams is een breedte van 2,4meter soms ook 2,65meter gangbaar. De breedte van 3,1meter en 3,8meter die ik soms gebruik zijn eigenlijk buiten profiel.

 

 Bij deze engelse trein en metro' s is een groot verschil wat betreft omgrenzingsprofiel zichtbaar. De tube rechts is veel lager dan de metro ernaast, de deuren lopen zelfs ver door in het dak. De groot profiel metro is qua omgrenzingsprofiel bijna gelijk aan de trein ernaast.

Onder hier is te zien dat de tunnels bij de Londense tube bijzonder krap zijn

 

   vazplm.jpg - 1005.78 kb                profiel2.jpg - 1.33 MB                                                                                                            

 Dit is het dwarsprofiel van een NS spoorlijn. Hier worden de complicaties die optreden bij de inzet van plankgasmetro' s geillustreerd. Behalve dit kunnen plankgasmetro' s ook alleen stoppen langs lage perrons.

Onder: Verschillende doorsnedes van verschillende treinen met verschillende breedtes. De DM90 is in principe geschikt voor vijf plaatsen in de breedte. De hier enigszins van afgeleide IRM kan ondanks dezelfde knik in de zijwand maar vier mensen in de breedte vervoeren op beide dekken. Doorsnedes van twee verschillende plankgasmetro' s staan ernaast als vergelijk.

 drsnplm2.jpg - 1.17 MB