Intercity NG

 

Ik weet dat de NS van plan is nieuwe intercity treinen aan te schaffen deze zouden vanaf 2021 moeten gaan rijden, zowel op de HSL als op het gewone netwerk

De NS heeft de orientatie fase al afgesloten en gaat binnenkort beginnen met de aanbesteding.

Deze nieuwe treinen zouden brede deuren voor goede toegankelijkheid van invaliden moeten krijgen en gebruik maken van bestaande en beproefde techniek.

Deze treinen zouden een maximumsnelheid van 200km/u hebben.

Of dit enkeldeks of dubbeldeks treinen zouden moeten worden weet ik niet dit kan ik niet achterhalen. Er zijn diverse treinen op de markt die aan de eisen van NS zouden kunnen

voldoen.

Het is wel een beetje een probleem dat meeste fabrikanten of lightrail-sprinters of hogesnelheidstreinen aanbieden de middenweg bieden ze veel minder aan, dan moet er een bestaand type aangepast worden.

De NS heeft bij de correspondentie richting de minister geen plaatjes toegevoegd van een treinstel dat het zou kunnen worden. Een bepaald treinstel dat ik zelf wel wat vind voor NS is zogenaamde KISS van Stadler. dit treinstel is een dubbeldekker voor een snelheid van 200km/u verkrijgbaar het heeft zoals alle op dit moment verkrijgbare dubbeldekkers dubbele zwenkdeuren. Een probleem is dat de deuren in het benedendek zijn geplaatst. Daardoor is het treinstel geschikt voor de lage perrons die in het buitenland veel voor komen. In Nederland zijn er echter alleen hoge perrons dit geeft problemen met de toegankelijkheid. Een ander treinstel zou de Bombardier Twindexx kunnen zijn maar deze heeft dezelfde problemen als die trein van Stadler. De deuren en de technische installaties zouden van plaats moeten wisselen.

De enige dubbeldekker die ik ken en die de deuren wel op een voor NS goede plek heeft is de IRM, van dit type heeft de NS er al erg veel. Ik denk dat het een goede optie is deze trein geschikt te maken voor gebruik als intercity NG. Er zijn wel een heleboel aanpassingen noodzakelijk. De snelheid moet van 160 naar 200km/u. Daarom voeg ik een of meerdere motordraaistellen toe. Deze trein zou een spitse neus krijgen zoals een hogesnelheidstrein. Qua kleurstelling aan de buitenkant vind de kleuren NS ooit voor de zogenaamde Intercity Max er beter uit zien als de bekende geel blauwe kleur die alle intercities op dit moment hebben. De NS kleuren staan een beetje vreemd op een hogesnelheidstrein. Deze trein zou ook een comfortabeler interieur moeten krijgen, daarom wil ik er stoelen die ook gebruikt worden in de ICE in zetten.

icmax.jpg - 10.17 kBhttps://c2.staticflickr.com/8/7019/6683417975_9b54a4ce14_z.jpg

                  

Dit de intercity Max. Dit plan dateert al van eind jaren negentig en hoorde bij het eerste exclusieve bod dat NS op de HSL heeft gedaan. Treinen zouden vanaf de HSL over heel het land uitwaaieren.

Als minister Netelenbos dit plan destijds niet zo resoluut van tafel had geveegd was nu alles met de HSL dik in orde.

Zoals het er nu naar uit ziet lijkt de situatie met de intercity direct alsnog richting het oude intercity max plan te gaan, maar de intercity Max was ambitieuser.

Als het aan mij moest liggen krijgt Netenlesbos alsnog een uitbrander voor de manier waarop ze destijds omgesprongen heeft met de NS. Toen de NS tijdens de latere aanbestedingen een veel te hoog bod had gedaan om de HSL niet verliezen en misschien ook het hoofdrailnet, heeft de minister zelfs een fles champagne losgetrokken, dat heb ik ergens gelezen tenminste.

Van mij mag Netelenbos dus wel een beetje gestraft worden. Van mij mag ze honderdduizend keer naar de aflevering van Spongebob Squarepants kijken van toen ze een wedstrijd gingen houden van wie de grootste krent is een ook naar die aflevering van toen geld kan praten.

 KISS.jpg - 1.14 MB

 ICm.jpg - 543.58 kb

 

Inmiddels is bekend geworden dat de NS voor de intercity NG enkeldeks treinen wil gaan aanschaffen. Treinen zoals de KISS van Stadler en de Bombadier Twindexx vallen daardoor af. Bij mijn pogingen een ontwerp voor de nieuwe generatie intercities voor NS te maken ben ik nogal blijven steken bij ontwerpen van de Zwitserse treinenbouwer Stadler. Mijn trein is rechtstreeks afgeleid van de Flirt die NS heeft gekocht als sprinter maar is wel op een aantal punten flink aangepast zo heb ik de neus van de EC250 die stadler voor een snelle teirn voor de Zwitserse spoorwegen eraan gezet en de trein van meer motordraaistellen voorzien om de maximum snelheid van 160 naar 200 op te kunnen voeren. Daarnaarst is de trein de trein flink wat langer gemaakt en natuurlijk ook van de geel-blauwe kleuren van NS voorzien. Ik heb nog wel naar alternatieven gekeken. Ik denk dat de Coradia Liner van Alstom een concurrent zou kunnen zijn. Aan deze trein zou ik verder niet veel willen veranderen. Nadeel is dat Alstom deze trein nieuw heeft ontworpen en de stadler trein al meer dan duizend maal in verkocht is in diverse varianten.

Van Siemens en Bombardier komen misschien alleen de Desiro Mainline en de Talent 2 in aanmerking. Hiervan een intercity maken en de maximum snelheid opvoeren vraagt heel wat creativiteit. Eigenlijk zou er dan een geheel nieuw ontwerp komen dat misschien nog een beetje van genoemde typen afgeleid is. De Railjet van Siemens komt ook niet in aanmerking want dit zijn getrokken treinen met een locomotief. Ook is er dan geen gelijkvloerse instap. Bij de genoemde Stadlertrein en de Alstom trein is dit wel goed mogelijk. Bij dubbeldekkers is het eigenlijk onmogelijk een gelijkvloerse instap te maken zodat mensen in een rolstoel zelfstandig naar binnen kunnen rollen. Of het perron moet dan laag zijn of juist heel hoog, met de Nederlandse perrons kun opdit punt niet veel aanvangen. In de trein van Stadler die ik toch wel een beetje zelf geknutseld heb is bij iedere deur een volledig gelijkvloerse instap maar lang niet bij iedere deur is een plek gemaakt waar rolstoelen kunnen staan. Ze komen toch weer naast de wc terecht op een plek waar klapbankjes zijn vooorzien. Bij de E4 shinkansen uit Japan komt een gelijkvloerse instap bij een dubbeldekker voor. Wel met behoorlijk hoge perrons. Mijn eigen plankgasmetro zou met heel lage perrons toch een gelijkvloerse instap hebben. Misschien ben ik nog opties voor de Intercity NG vergeten. Waarschijnlijk zal het hier gaan om echtehogesnelheidtreinen met smalle deuren zoals de Zefiro van Bombardier, Velaro van Siemens en de TGV en de Pendolino van Alstom. Deze treinen zijn minder interressant voor NS, men wil geen echte hogesnelheidtreinen meer kopen. Of dat iets te maken heeft met de Fyra weet ik niet. Echte hogesnelheidstreinen zijn ook vaak slecht toegenkelijk voor invaliden.

Waarschijnlijk heeft NS tegen de tijd dat iemand dit leest allang gekozen welk treinstel de IC-NG zal gaan worden.

Afbeeldingsresultaat voor coradia liner Dit is de Coradia liner

Afbeeldingsresultaat voor Stadler EC250

 

Dit is de EC250 ook van Stadler, van deze trein wilde ik de kopvorm lenen. Die nieuwe neus is ook nodig omdat de intercity trein anders te veel op een Sprinter gaat lijken.

Afbeeldingsresultaat voor NS sprinter NG

Dit is een gewone Flirt zoals Stadler die als NS sprinter gaat leveren

 IMG_0006.jpg - 347.94 kb

 Zijaanzicht van de door mij bedachte stadler trein. Deze trein is achtdelig (symetrisch)