Stadtbahn Karlsruhe
De stadtbahn of tram van Karlsruhe is voor mij een bron van inspiratie vanwege het feit dat men daar als eerste met trams over gewone spoorwegen van de Deutsche Bahn zijn gaan rijden. Deze trams zijn geschikt voor meerdere bovenleidingspanningen en komen regelmatig ook de ICE tegen. Vanwege de bovenleiding spanning bij NS kan het in Nederland technisch eenvoudiger zijn om met tram over spoorlijnen te gaan rijden, daarom vind ik het ook jammer dat in Nederland bij Randstadrail niet voor voor meerspanningsvoertuigen is gekozen. De bovenleiding spanning bij NS is het dubbele van die van de meeste trams namelijk 1500volt respectievelijk 750volt voor trams. Een en ander zal waarschijnlijk wel iets met veiligheidsmarges te maken hebben.
Boven tram op spoorbaan van een trein
Onder tram en ICE op dezelfde spoorbaan Rechts: station Bretten
Onder: Vossloh Stadler Citylink
Onder: Dit is Randstadrail zoals dit tussen Den Haag en Zoetermeer rijdt. Dit materieel kan niet op meerdere bovenleidingsspannning rijden. De bovenleiding in Zoetermeer is voor de trem aangepast. Hier is ook te zien dat hoge perrons niet samen gaan met materieel met een lage vloer.
Onder: Tekeningen bij stadtbahn Karlsruhe. De bovenste drie gaan waarschijnlijk goeddeels vervangen worden door de Citylink, de vijfde vanaf boven. De vierde stadtbahn is voorzien van een meersysteem tractie installatie en kan onder bovenleiding van de trein en van de tram rijden. Het ondersten voertuig is een omgekleurde plankgasmetro. Het is een dubbeldekker, ook in dit geval zijn er bij deze tram problemen met de perronhoogte.
Boven: Stadtbahnen van Karlsruhe. De bovenste drie kunnen alleen op 750volt gelijkstroom rijden, de vierde ook op 15000volt wisselstroom. Dit was de eerste meersysteem tram ter wereld. De Citylink was besteld om ouder materieel onder 750volt te vervangen. De dubbeldekker is een toevoeging van mij dit is een omgekleurde plankgasmetro. Deze heeft net als de Citylink het nieuwste kleurenschema. De dubbeldekker past qua hoogte wel onder Duitse bovenleiding, maar de instap is te laag namelijk net als bij lagevloertrams. Bij Duitse treinperrons treedt er dan een hoogteverschil op.
Onder modernere en nieuwere varianten. Hiervan heeft ook een aantal een bistro afdeling gekregen en een aantal ook vensters in de dakrand van de middenbak. Deze stadtbahnen bieden een gelijkvloerse instap vanaf DB perrons. De onderste geel-groene tram is een Citylink in retro kleuren.
NET2012 355, Een Stadler/Vossloh Citylink