London transport

 

Toen ik hoorde dat de burgemeester van Londen, Boris Johnson, een nieuwe moderne variant van de Routemaster wilde laten ontwerpen moest ik ook wat gaan verzinnen. Dit is de Bendy-Routemaster geworden. De Bendy-Routemaster heeft per ongeluk ook beugels op het dak gekregen, als bij trolleybussen, en ik wil zo eigenlijk het liefste over busbanen die ze in Enschede ook hebben laten rijden. Deze zijn in Londen waarschijnlijk wat moeilijk in te passen. Het zou alleen kunnen als er binnen een bepaald deel van het centrum alleen nog bussen, taxi’ s en op bepaalde tijden (buiten de spits) bestemmings verkeer met kleine vrachtwagentjes zou mogen rijden. Er zouden ook van driehoeken moeten komen die omhoog en omlaag kunnen. In Londen worden die echter rechthoekig want dan worden ze breder en eenvoudiger.

Ik heb ook al een keer een taxi’ s met een vrachtbak achterop ontworpen.

Plankgasmetro’ s in Londen laten rijden is een beetje moeilijk. Op de sub-surface lines valt misschien een poging te wagen, als er lage perrons aangelegd worden.

Met plankgasmetro’ s in een tube tunnel rijden is levensgevaarlijk dan raakt ie z ’n bovenverdieping kwijt en worden de zijwanden nogal ingedeukt.

Voor een tram rails leggen in Tower-Bridge?

De andere Burgemeester van Londen, Ken Livingstone, had elektrische bussen in Londen laten rijden, en de bus van Boris niet meer bijbestellen. Er zijn inmiddels 600 routemasters van Boris besteld, want Boris is tijdens verkiezingen herkozen, maar is ondertuuen alweer minister van buitenlandse zaken geworden.

Als mijn vader iets zou horen over trams in Londen denkt ie dat Felthammmetje lijkt me wel goed genoeg. Mag het ietsje meer zijn, doe maar ietsje minder

 

 

 Afbeeldingsresultaat voor london trolleybusAfbeeldingsresultaat voor borismaster

Rechts de nieuwe Routemaster van Boris Johnson, Links een oude londense trolleybussen
 

 Afbeeldingsresultaat voor old london trams

boven een oude Londense tram.   Onder een Feltham tram. Het eerste tramnet van London heeft tot 1952 bestaan. Voor de oorlog was het idee dit net door trolleybussen te vervangen. na de oorlog koos men toch voor dieselbussen. De Feltham tram was ooit de modernste tram die in Londen heeft gereden, deze zijn al in 1949 verkocht aan Leeds. Tegenwoordig rijden er toch weer een paar tram in Londen, namelijk de Croydon tramlink. De tram hierboven kon worden gezien als de londense standaardtram.

 

london-trolley.jpg - 93.6 kB

 

Livingstone heeft nog niet bedacht dat een trolleybus in vergelijking met een

elektrische bus zonder bovenleiding wel voordelen wat betreft reikwijdte.

Een trolleybus is heel milieuvriendelijk.

Bendy Routemasters zijn als hybride trolleybus uitgevoerd. Een eventuele diesel is waarschijnlijk te smerig vanwege de afmetingen en het vermogen van de bewuste motor. Ik heb inmiddels ook al een double bendy routemaster en een triple bendy routemaster gemaakt.

De bendy bussen die Livingstone geïntroduceerd heeft, heeft Johnson inmiddels afgedankt. Hij heeft ze een beetje behandeld als hitlermobielen, omdat deze van Duits fabrikaat waren. Zo groot was het probleem nou ook weer niet want grootste goederenvervoerder per spoor van Groot-Brittannië is over genomen door DB-Schenker, De Duitse spoorwegen. Ze hebben al een aantal locomotieven over geschilderd, die zij nu rood met DB logo’ s. DB Schenker heeft inmiddels bedacht dat ze nu weer DB Cargo willen heten.

 

 

 Afbeeldingsresultaat voor DB schenker class 66               

Links: Dit is een Engelse DB schenker loc. Met dit bedrijf is geen probleem het is alleen heel groot en rijdt overal, ook in Nederland. En ook in Groot-Brittannie. Ik niet weet hoe Boris Johnson dit vind.

Rechts: Een originele Routemaster bus. Zodat niemand de naam Routemaster meer verkeerd uit spreekt. Zoals uit de plaatjes hieronder blijkt heb ik ook een gelede versie van de Routemaster gemaakt, namelijk de bendy-Routemaster. 'Bendy' komt van de londense aanduiding van gelede bussen: Bendy-bussen. Alleen als er met de achterste deuren open wordt gereden zou er sprake kunnen zijn van hop-on hop-off platform. Er is dus wel een deur helemaal achteraan.

bdyrm0011.jpg - 1.47 MB

 

 Boven: Dit is een hybride gelede dubbeldekker trolleybus. Deze is qua vormgeving een mengeling van mijn oorspronkelijke Bendy-Routemaster en de Borismaster, de nieuwe dubbeldekker die al in Londen rijdt.

 

 brmsi001.jpg - 2.1 MB

Boven: Single bendy-Routemaster

 

Onder: dit is de langste Bendy Routemaster die ik heb durven maken. Hij 45 meter lang, heeft 220 zitplaatsen en een nader te bepalen aantal staanplaatsen.

De naam Bendy-Routemaster is een samenvoegsel van bendy bus en van de naam Routemaster. Routemaster is naam van de oude rode dubbeldekkers van het laatste type dat een hop-on hop-off platform had. Bendy bussen is een Engelse aanduiding voor enkeldeks gelede bussen.

 

Onder: Zowel Londen als Parijs zijn van plan vanaf 2040 benzine en diesel te verbieden. Om te laten zien dat ze het echt menen zouden ze op grote schaal dieselbussen moeten gaan vervangen door elektrische bussen, die zijn overigens al in kleine aantallen. Er zijn twee vormen van elektrische bussen, namelijk Trolleybussen en bussen met batterijen. Beide hebben hun voors en tegens. Trolleybussen hebben de vaak als nadeel beschouwde bovenleiding, de het stad zou ermee vol komen te hangen. Batterijen hebben natuurlijk als nadeel dat deze vooral in drukke steden erg vaak opgeladen moeten worden en trolleybussen hebben te allen tijden volledige tractie. Als er zoals vroeger weer trolleybussen in Londen zouden komen te rijden dan zouden dit mijns inziens ook weer rode dubbeldekkers moeten worden. Waarschijnlijk wordt het dan een aangepaste versie van de borismaster zoals hieronder afgebeeld. Ik heb die bus ook een dubbele achteras gegeven, dus dan kunnen er meer passagiers mee. Een gelede borismaster ook waarschijnlijk ook denkbaar. Ik dacht deze bussen anders dan bij de borismaster te voorzien van heldere mini-cooper headlights met een chromen rand. Als Bendy-Routemaster verdient het hierboven afgebeelde ontwerp de voorkeur, hoewel deze een trap naar boven minder heeft. Waarschijnlijk zal men in Londen een elektrische Borismaster al heel wat vinden. Dan raken de Bendy versies van mij op de achtergrond wat ik jammer vind.

 

brm001.jpg - 1.11 MB

 

qlink-bus-elektrisch.jpg - 17.62 kBborijmaster-berlijn.jpg - 137.2 kB

Boven: Deze elektrische bus in bestemd voor Groningen, eenzelfde bus rijdt al in Eindhoven. In Londen rijdt voor zover ik weet niets vergelijkbaars, er staan dar geen laadpalen voor bussen, zoals er hier een te zien is. Ernaast een gefotoshopte berlijnse borismaster met dubbele achteras, als ik ook gemaakt heb.

 

Onder: Te zien is dat een dubbeldekker trolley onder dezelfde bovenleiding past als een enkeldeks trolleybus. Rechtsonder: Londense dubbeldekkers.

dd-trolley.jpg - 80.93 kBlondon-dd.jpg - 384.51 kB

 

 Onder: Als het aan mij ligt komen er ook in Londen Plankgasmetro' s te rijden, misschien rood-wit in plaats van blauw-wit. De Plankgasmetro' s zullen daarbij overigens nogal wat problemen ondervinden i.v.m. de afmetingen van dergelijk materieel. Als er al plankgasmetro' s in Londen komen dan zal dat in eerste instantie gaan om de smallere 3,1 meter brede versie, waarbij de sub-surface lijnen van de metro nog het meest geschikt lijken, op de hoogte van de perrons na. Hieronder afgebeeld is een 3,8 m brede versie die meer staan plaatsen heeft dan de normale versie.

 

 london-tram.jpg - 2.17 MB

Boven: Plankgasmetro's van het 3,10 meter brede type in verschillende kleurvarianten samen met nog wat oude dubbeldekkers en een heel oude bus. Daarnaast staan een aantal Londense taxi's afgebeeld.