DB bahn

Concepten voor Duitse treinen

Het hier afgebeelde concept voor een getrokken trein met de alleen bij mij bestaande baureihe 2024 is waarschijnlijk al achterhaald doordat  DB fernverkehr inmiddels de ICx of ICE 4 of baureihe 412 heeft besteld en inmiddels geleverd heeft gekregen. De onderstaande getrokken trein is geinspireerd op de Rheingold of TEE waarin ook al rijtuigen met uitzichtkoepel mee reden. Waarschijnlijk is het aantal restauratie en uitzichtkoepel rijtuigen in een trein op deze manier toch wat te groot. Deze trein heeft toch wel een attractieve waarde. De lengte van deze trein wordt bepaald door het vermogen van de locomotief. De trein moet nog 300km/u kunnen halen. De rijtuigen zijn overigens afgeleid van de Oostenrijkse RailJet. Deze rijtuigen staan bij Siemens bekend als de Viaggio familie. Voor de intercity tussen Amsterdam en Berlijn komen vanaf 2020 waarschijnlijk zevendelige versies van de baureihe 412 in dienst. Het spreekt voor zich dat deze treinen ook onder Nederlandse bovenleiding moeten kunnen rijden. Tot op heden heeft de DB alleen twaalfdelige ICE4 treinen besteld of verandert nogsteeds de bestelling van de ICE4 iedere keer. De hier afgebeelde treinen maken maar weinig kans werkelijkheid te worden. Mogelijk krijgen deze getrokken treinen Scharfenberg koppelingen voor gekoppeld bedrijf met ICE treinen. Intercities gesleept of geduwd door een 2024 rijden in veel gevallen ook internationale treinen. Overigens is DB Fernverkehr van plan 770 nieuwe getrokken rijtuigen te bestellen. Railjet of Viaggio rijtuigen maken dan een grote kans. Rijtuigen met uitzichtkoepel maken waarschijnlijk niet zo 'n grote kans. Als trekkracht zal men al gauw een gewone Vectron al als meer dan voldoende beschouwen, dan geen nog sterkere locomotieven dus. Een zevendelige meersyteemversie van de ICE4 of baureihe 412 moet als serieus alternatief voor een getrokken trein gezien worden. Wagens met uitzichtkoepel zijn ook niet heel waarschijnlijk maar verhogen de attractiviteit van een intercity trein wel. 

icx.jpg - 531.66 kB

Boven: ICE 4   baureihe 412                                                                   Onder: obb Railjet (Oostenrijkse spoorwegen)

ger_obb_railjet_taurus1116nr213_1_166_munich_2012_L.jpg - 1.81 MB

 

Boven: Concept DB Fernverkehr met de kleuren glatt silver en BMW midnight blue.

Onder : Dezelfde rijtuigen maar dan in het huidige kleurenschema van DB fernverkehr.

 ice.jpg - 2.29 MB

Boven: Dezelfde rijtuigen maar nu in DB Fernverkehr huisstijl. Behalve deze rijtuigen type Viaggio getrokken door een 2024 of de inzet van een meersysteem BR412 is ook een goedkopere versie van deze getrokken trein denkbaar die getrokken wordt door een normale Vectron en waarbij uitzichtkoepel en het amerikanisches end geschrapt zijn. Als de DB niets doet om de oud wordende getrokken rijtuigen van de intercity Berlijn te vervangen is het overplaatsen van traxx locs met ICRm desnoods nog een optie na 2021.

obb2024.jpg - 1.2 MB

Boven: Vanwege het feit dat ik eigenlijk meer flexibelere combinaties had willen maken, op die manier kan ik restauratie rijtuigen en rijtuigen met uitzichtkoepels aan en af koppelen, dacht ik aan rijtuigen met buffers en schroefkoppeling. Het bovenstaande rijtuig is een soort voorloper van de Railjet rijtuigen. De Railjet rijtuigen die door de oostenrijkse spoorwegen gebruikt worden zijn vaste combinaties van zeven rijtuigen. De rijtuigen zouden wel drukdichte rijtuigovergangen moeten krijgen. Het treintje wat ik eronder heb getekend wordt getrokken door een verkehrsrode 2024. Overigens is de NS van plan om twaalf Vectron locomotieven te leasen voor de intercity naar Berlijn en is de Duitse spoorwegen ook iets van plan met vernieuwing, al weet ik niet precies wat (neue garnituren). De Vectrons gaan vanaf 2019 de gele locs van de serie 1700 vervangen.

siemens_vectron_db03MathiasOestreich_aschaffenmburg20171211.jpg - 444.93 kB

Boven: De nieuwe Vectron locs, baureihe 193, van de DB worden vooral voor goederentreinen gebruikt

Goederen treinen, DB Cargo

Als de 2024 niet voor intercities ingezet kan worden dan is er misschien nog een rol in het vervoeren van zware en snelle goederen treinen. Hiervoor heb ik een nog sterkere variant van de 2024, de 2025 bedacht. De trein zou verder moeten bestaan uit container wagens die voor 200km/u toegelaten zijn. Dit denk voor elkaar te krijgen door deze wagens te voorzien van zogenaamde Minden-Deutz draaistellen, deze worden tot nu toe alleen nog gebruikt voor personen rijtuigen. Voor dit soort wagens zal natuurlijk wel een ander onderhouds regime als voor normale goederenwagens moeten gelden. Ik heb ook de mogelijkheid van double-stack onderzocht, dus twee containers op elkaar. Met de voor plankgasmetro' s noodzakelijke 6 meter hoog hangende bovenleiding lijkt dit mogelijk te zijn. Er zijn dan wel diepladers noodzakelijk. Ik heb geprobeerd van wagens van de zogenaamde rollende-landstrasse container wagens voor double-stack te maken. Hoe snel er met gestapelde containers gereden zou mogen worden weet ik niet. Elektrische treinen met doublestack zijn nog nergens vertoond. Het is beter de bovenleiding voor deze treinen nog wat hoger als 6 meter te hangen. Op de betuweroute hangt de bovenleiding zeer veel te laag, dus daar kan ik niet terecht met deze trein.