De brandweer ambulance

Ooit heb ik een keer een gecombineerd brandweer en ambulance voertuig bedacht. Het is gebaseerd op een gelede bus en het voorste gedeelte zou als dat van een brandweerwagen ingericht zijn. Achterin kunnen zelfs twee patienten liggend vervoerd worden. Deze zouden door grote deuren in de zijkanten ingeladen worden, dit in plaats van via de achterkant, want daar zit in mijn geval de motor. In de gedeeltes van de zijkant waar geen toegangsdeuren voor de ambulance functie zitten zitten rolluiken voor het opbergen van spullen voor de brandweer. Op het dak bevindt zich een kanon en tanks voor blusschuim en een luchthoorn. Het voertuig zou ook gebruikt kunnen worden door de mobiele eenheid (ME) deze kunnen alleen staan maar hebben wel hanglussen. Het bluskanon kan ook voor taken van de ME gebruikt worden. Een probleem is de bevestiging van brancard.  Deze zou tijdens de rit mogelijk gaan wiebelen of zelfs slingeren. De brancard zouden misschien met riemen aan het plafond bevestigd kunnen worden. Op het dak bevindt zich verder nog een hoogwerker. Ik weet eigenlijk ook niet goed of het wel zo handig is alles in een voertuig te hebben want je kunt dan niet blussen en gewonden naar het ziekenhuis brengen tegelijk. Hoewel ik wel dacht brandweerspullen, zoals  een brandslanghaspel op rolcontainers mee te voeren. Dan blijven die achter op de rampplek.

Een plaatje van brandweerauto met geopende luiken is mijn enige manier om erachter te komen of de ruimte die ik gecreeerd heb achter de rolluiken voldoende in is. De tekening onder is zoals ik mij mijn multifunctionele hulpverleningsvoertuig, of brandweer-ambulance voor stel. Er moet wel voor opgepast worden of het dak sterk genoeg is voor het dragen van een hoogwerker.

brand1.jpg - 1.28 MB

 

vlambu2.jpg - 520.47 kb

 

boven: Dit is de station versie van mijn vliegende auto. Ik heb er een vliegende ambulance van gemaakt.

 ambu-vl.jpg - 687.55 kB

Dit vliegtuig noem ik de Droit Maritime Caravan, ontstaan toen ik de brandweer ambulance vleugels wilde geven. Dit vliegtuig kan ook bij bosbrand bestrijding gebruikt worden. En kan ook meerdere gewonden vervoeren.

 GGB-bus2.jpg - 118.6 kBharleypol.jpg - 84.04 kB

Links: Ik heb inmiddels ontdekt dat er al ambulance bussen bestaan. Rechts: De Nederlandse politie reed ooit al eens op een Harley.

Over die andere hulpdiensten, de politie, wil ook nog wat zeggen. Ik weet niet of ik erover moet beginnen maar ik vind dat het logo huidige logo van de politie te veel op een brandend wetboek in gestileerde vorm lijkt. Dat vind ik niet zo 'n fraaie symboliek. Ik kan de link tussen een vlam en waakzaamheid niet goed leggen. Het rechthoekig element waar die vlam uit komt stelt een wetboek voor. Ik vind dat wetboek dit niet terug in het oude logo van de gemeentepolitie. Er is ook sprake van een balletje dat een restant zou zijn van de vlammende granaat van de rijkspolitie, een granaat in een wetboek planten vind ook niet zo geweldig. Ik vind dat de politie weer een stervormig logo moet hebben net als vroeger. Eigenlijk zou ik die ster dan zo groot mogelijk op de deur van een auto willen aanbrengen maar bij veel auto' s loopt er een strip over de deur en dan moet ik dat logo daar overheen plakken of zoiets. Dat sterlogo kan ook de plaats van dat 'brandend wetboek' innemen en de plaats van die naar beneden gedrukte letter 'o' innemen. Die ster hoeft dan ook niet naar beneden gedrukt te worden omdat die ster van het oude logo aan de binnenkant al rond is. De Nederlandse politie is niet de enige politie met vlam in het logo. De Nederlandse brandweer vindt een vlam in het logo ook heel mooi. De Belgische politie heeft een soort waakvlam van een cv-ketel in het logo. De brandweer kan beter een gedoofde vlam dan een brandende vlam in het logo hebben vind ik, want dat geeft beter aan wat hun werk is. Een gemeente wapen op brandweerauto' s vind ik eigenlijk beter.

 

Zou dit het nieuwe oude logo van de politie kunnen zijn?. Ik wil dit oude logo een maatje groter en glimmender weer gaan gebruiken. Er zouden dat een soort spelden moeten komen die je op kleding en petten kunt spelden. Ik weet ook wel dat dit het oude logo van  de gemeentepolitie is. Vroegere ''speldversies'' van dit logo zijn nogal dof, een beetje klein en niet direct aantrekkelijk.

Ik hou ook niet zo erg van motoragenten die fietsers zonder licht aan willen houden. Vooral als ze denken dat ik ze tegemoet ga treden daarin. Als ze aan de overkant van de straat staan te schreeuwen en verder op hun plek blijven staan denk ik: ''blijf dan maar lekker staan". Soms denk ik: 'Die motoragenten kunnen er ook wel wat sympathieker uit komen te zien, als ze op een Harley rijden misschien. Op die Harley komen als het aan mij ligt geen schrikstrepen meer, die worden wit met een sterlogo in blauw erop. De agent zou misschien een blauwe overal met zwarte kistjes van schoenen aan krijgen. Hij zou witte policehelmet op hebben met een sterlogo voorop. Een zonnebril hoort er ook bij. Ik weet niet of die Harley op een of andere manier een verbetering zou zijn. Binnen de bebouwde kom is een scooter vaak al meer dan voldoende,  voor het aanhouden van fietsers en  heb je geen motor nodig hebt om er achteraan te planken, vooral als het geen snelle fietser is zoals ik. Ze kunnen toch gewoon aan de goede kant van de straat gaan staan en een stopteken geven? Toch denk ik soms ook wel dat een scooter misschien soms handig kan zijn. Als je er een rood bord met 'stop politie' achterop zet en blauwe zwaailichten, dan is een fosti-scooter misschien een beetje een mini Harley-Davidson.

Ik heb mijn mening gevormd, ook over dat logo, nadat ik op dergelijke wijze ben bekeurd voor het rijden zonder licht op de fiets.

Dit is het wel bekende logo met een brandend wetboek in een naar beneden gedrukte letter 'o'. De 'ster' zou ook de plaats van het brandend wetboek en de letter o kunnen innemen. Met de gewone politie uniformen zit het wat moeilijker. Ik denk dat er dan nieuwe ontworpen moeten worden met een ander logo erop, maar dat is waarschijnlijk een beetje te duur.

 

Onder: studie toepassing oude nieuwe logo van de gemeentepolitie op VW Touranslitiepo.jpg - 1.91 MB