Onder: Een Amsterdamse 8G tram en Stadtbahn M uit Essen. De Stadtbahn M of N was een Duitse standaardtram. Deze tram heeft overigens klaptreden. De 8G was niet de meest geslaagde Amsterdamse tram vooral vanwege roest en ingewikkelde electronica. Toen in 2004 de Combino' s kwamen ging de 8G als eerste naar de sloop. Een bijnaam van deze wagens was 'luchtwagen' vanwege de geluiden bij het remmen.

8g-100.jpg - 106.49 kBstadtbahn-M.jpg - 89.14 kB

Onder: moderne Amsterdamse Combino

combino2001.JPG - 67.14 kB

 

 lhb1.jpg - 1.99 MB

Boven: LHB tram type 8G. De bovenste is een gewone die daaronder met airco en NS-logo' s niet. Die daaronder is er een met een roestvrijstale rijtuigbak net als de in diezelfde tijd gebouwde metro' s, de zilvermeeuwen. Die daaronder heeft ook een lagevloer tussenstuk extra gekregen.

Onder: De andere LHB serie types 9G en 10G. De onderste is in de nieuwere blauw witte kleur. Dit kleurenschema wordt waarschijnlijk binnenkort ingeruild voor het R-net schema. Ik vind de blauw witte kleuren stiekem mooier. Dit geldt ook voor de nieuwe 15G trams, vind ik.

 lhb2.jpg - 939.54 kB

 

Onder: Bolkoppen series 1G t/m 7G. De bovenste is in OV-geel die daaronder in de oorsponkelijke grijze kleur. Daaronder een gemoderniseerde versie die in het echt nooit bestaan heeft. Deze heeft een NZH-blauwe kleur en zwenk schuif deuren gekregen.

gvb1.jpg - 1.35 MB

Onder: Duitse Stadtbahn N trams. In deze uitvoering hebben deze overigens nooit echt bestaan.

sn.jpg - 993.74 kB