Als ik aan een leuk uitziende abri of wachthokje bij bus en tramlijnen denk dan denk ik vaak aan de abri die bij de tramlijn van het openluchtmuseum in Arnhem staat. Toen de buschauffeurs op een bepaald moment gingen staken vanwege een te hoge werkdruk, maar ook omdat ze hun plas te lang moeten ophouden dacht ik: '' Ik ga er ook een urinoir bij maken''. Hierbij denk ik aan de zogenaamde 'krul'. Dit is een ontwerp voor een urinoir dat in 1880 door de amsterdamse afdeling publieke werken is gemaakt. Eerst dacht ik dat deze urinoirs allang verdwenen zouden zijn en dat deze alleen nog op oude foto' s van Jacob Olie  te zien zouden zijn of op een enkele in het openluchtmuseum of bij het RTM-museum na. Dit is niet het geval, de krul bestaat nog. Er staan er nog een aantal in Amsterdam. Jacob Olie was de 19e eeuwse stadsfotograaf van Amsterdam. Enschede heeft ook zo zijn stadsfotografen maar deze zijn vaak een beetje autistisch of zoiets. Ik had wel gedacht de krul een beetje aan te passen door een houten klep met gat erin boven de pot te maken en de krul van de krul wat verder op te krullen zodat je wat beschutter zit. Op deze manier hoop ik de krul ook geschikt te maken voor vrouwen, omdat ik het idee heb dat er nog best veel vrouwelijke buschauffeurs zijn. Als mannen staand erop willen plassen worden ze verondersteld die klep omhoog te doen.

 abri-nom-1.jpg - 7.44 kBExpo_30_22.jpg - 110.68 kB

Links: Abri in het openluchtmuseum in Arnhem.           Rechts: Ook in het openluchtmuseum een tram met abri.

Onder links: Abri naar ontwerp van Rietveld.                Onder Rechts: een abri van de oude NZH.

08.2-Rietveld-abri-Photo-by-gemeente-Bergeijk-300x225.jpg - 17.42 kBFoto-10---01.jpg - 49.75 kB

Halte-Grote-weide.jpg - 100.97 kB

Boven: Halte grote weide.

 

4105221851_11f86359a5.jpg - 204.02 kBKrul_Prinsengracht_31082011_1184.jpg - 32.24 kB

Boven: Originele krul urinoirs een dubbele en een enkele.

Onder tekening van een originele krul. Er bestonden dubbele en enkele versies van.

krul3.jpg - 48.78 kB

 

krul.jpg - 649.84 kB

Boven: Tekening van een mogelijke situatie van een wachthuisje en een urinoir. Het personeel kan zo zijn behoefte doen en misschien ook lunchen in dat huisje.

Onder: De R-net huisstijl is het modernste wachthokje dat ik ken maar niet het gezelligste en het leukste. Er hoort ook geen urinoir bij. Soms zetten ze er wel een fietsenstalling bij blijkens onderstaand plaatje. Ik zie het ook niet echt zitten om plankgasmetro' s van de R-net kleuren te gaan voorzien.

R-net-productformule.jpg - 96.62 kB