Print
Category: Uncategorised
Hits: 4750

Nieuwe intercities

 

Als ik nog over de Fyra mag beginnen: Ik vind het nogsteeds verkeerd dat de minister destijds niet akkoord is gegaan met het exclusieve bod van NS op de HSL, het zogenaamde intercity max bod, omdat het een ongeldig fantasie bod zou zijn geweest. Ik vind het dan ook jammer dat de minister in kwestie er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen bij de parlementaire enquete. De bewuste minister was Netelenbos. Als je tegen haar iets zou willen ondernemen moet je eigenlijk ook een lange reeks ministers inclusief Wim Kok een uitbrander geven. Waarschijnlijk wil men de Fyra zo snel mogelijk vergeten, maar ik begin er toch over.

icmax.jpg - 10.17 kBIntercity Max zoals eind vorige eeuw voorgesteld door NS

Als ze wel akkoord zouden zijn gegaan dan kon je nu bijna het hele land rondsjesen in treinen waarvan de Japanse dubbeldekker Shinkansen bron van inspiratie is geweest. Deze treinen hadden al een naam: Intercity Max. Intercity Max treinen in Japan bestellen is niet zo 'n goed idee aangezien Hitachi AnsaldoBreda overgenomen heeft. Daardoor is de kans groot dat deze treinen dan uit dezelfde fabriek als die van de Fyra v250 zouden komen rollen.

Op dit moment heeft NS weer nieuwe intercities nodig die ook over de HSL moeten kunnen rijden. NS is daarom met een aanbesteding begonnen om tot een nieuwe generatie intercities te komen. Het is voor mij moeilijk om erachter te komen hoe die aanbesteding ervoor staat. Ik weet alleen dat er vier leveranciers zijn die deze treinen willen gaan bouwen, namelijk Stadler, Siemens, Alstom en Bombardier. Inmiddels is ook tot mij doorgedrongen dat NS per april-mei 2016 heeft besloten de order voor de intercity nieuwe generatie aan Alstom te gunnen. Waarom dit bedrijf een bedrag van 46 miljoen euro wil zien omdat ze oneerlijk zouden zijn behandeld bij de Fyra order snap ik niet. Als Alstom geld willen verdienen moeten ze maar een AGV-duplex gaan ontwerpen en die een paar honderd keer verkopen aan de SNCF. Dit met nadruk op AGV niet TGV. Ik heb zelf ooit ook geprobeerd om zoiets te maken. Dit ontwerp is op deze site terug te vinden. Ik weet dus ook al wat voor soort problemen je daarbij tegen gaan komen, met name wat betreft het onder brengen van de elektrische installaties. Dit zal waarschijnlijk ten kosten gaan van twee, liever niet meer, beneden verdiepingen in tussen rijtuigen.

Ik ben stiekem zelf aan een eigen aanbesteding begonnen op een enigszins creatieve wijze waarbij vaak Sprinters met Hogesnelheidstreinen zijn gekruist. Ik zet dan de snelle neus van de hogesnelheidstrein op die van een sprinter of lightrail van diezelfde fabriekant. Duidelijk is wel dan nieuwe sprinters kopen gemakkelijker is als nieuwe intercities kopen. De eisen waar ik rekening mee heb gehouden zijn een mogelijkheid om gehandicapten in een rolstoel zelfstandig de trein te laten betreden. Daarom moet ik de vloer bij de balkons op gelijke hoogte als de perrons zijn gebracht. Een uitschuiftrede (zonder opstapjes) is ook wel nodig, anders kan het gebeuren dat iemand met een elektrische rolstoel die de trein in wil rijden met de kleine wieltjes blijft steken in de spleet tussen de trein en het perron. Een andere eis is een maximum snelheid van tenminste 200km/u. Als het aan mij ligt liever nog wat sneller. Een wens van mijn kant is een gestroomlijnde kop met een automatische koppeling die verborgen zit achter gestroomlijnde deuren, zoals de TGV en ook wel de ICE dit heeft.

Mijn 'aanbesteding' is inmiddels al wel achterhaald aangezien de NS de aanbesteding al medio zomer 2016 heeft afgerond.

Toen ik begon met het proberen of ik een intercity NG kon ontwerpen ben ik in eerste instantie een tijd blijven steken bij een trein van de Zwitserse fabrikant Stadler. Het gaat hierbij om een opgevoerde variant van de Flirt voor zien van een neus als die van de EC250 ook van Stadler. Ik denk aan een acht en een twaalfdelige variant, hoewel andere lengtes ook wel mogelijk zijn. De twaalfdelige variant bestaat in technisch opzicht uit drie gekoppelde Flirt treinen het vermogen komt hierdoor op 9000kw de lengte is ook vergelijkbaar met die van een Thalys. De achtdelige variant heeft een vermogen van 6000kw. Hierdoor lijkt een maximum snelheid van 300km/u mogelijk, hoewel dat niet direct de bedoeling was. Dit grote vermogen is een sterke kant van dit treinstel. Een probleem is nog wel dat de loopwielen kleiner zijn dna de aangedreven wielen. Er zijn wel Flirts die 200km/u kunnen maar die hebben wielen allemaal van dezelfde diameter wielen. Een ander probleem zijn de dubbele zwenkdeuren, deze zijn vaak ongeschikt voor hogesnelheidstreinen. Ik weet niet of er oplossingen zijn om hier wat aan te doen. Ik heb ook een inzending voor Siemens bedacht. Deze heeft de Desiro mainline zoals die aan de NMBS geleverd is als basis, maar is voor zien van een kop zoals de ICx die heeft. Ook is het motorvermogen gegroeid door bijna alle wielen aan te drijven behalve die onder de koppen. Het probleem met de verschillende wieldiameters speelt hier niet. Het feit dat ieder rijtuig eigen draaistellen heeft kan ook doorslaggevend zijn. Eigenlijk ontstaat op deze manier een nieuw type trein dat ook nieuwe naam mag hebben: Allegro. Een trein van het Franse Alstom zoals de Coradia Liner v200 kan ook een optie zijn. Het sterke punt van deze trein is dat ie zo bij Alstom van de tekentafel komt en voorzien van is NS-kleuren. Minder is dat bij mij niet bekend is hoe de rest van het treinstel er precies uit vanwege een gebrek aan tekeningen en technische gegevens. Ik heb ook een inzending voor Bombardier bedacht. Hiervoor schuif ik een ontwerp naar voren dat is zoals de NS misschien ooit de Intercity Max besteld zou hebben als deze een doorontwikkelde DD-VIRM zou zijn geweest. Het gaat hier wel om een dubbeldekker, die zijn dus moeilijk toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Bij zulke treinen zitten de deuren of te laag (in het benedendek) of te hoog (boven de draaistellen). De enige enkeldeks optie voor Bombardier is een treinstel dat eigenlijk alleen aan Zweden geleverd is tot nu toe. Ik bedoel hierbij een trein van het type Regina. Dit treinstel heeft een maximum snelheid van 250km/u en toch brede zwenkdeuren. Iets snap ik daar niet goed aan. De Regina is overigens veel te breed voor gebruik bij NS en zou dus flink aangepast moeten worden. Eigenlijk moet ik alle dubbeldekkers gaan wegstrepen want de voldoen niet aan de toegankelijkheids eis. Dit is geen reden om toch dubbeldekkers aan te bieden vanwege de voordelen die een dubbeldekker heeft qua capaciteit.

Het interieur van de intercity NG zou een variant moeten zijn van dat van de gerenoveerde DDZ en VIRM stellen met rode stoelen in de eerste klas en blauwe in de tweede. Het hoofdsteungedeelte zou iets interessanter vormgegeven mogen worden met twee uitstekende delen aan iedere kant van de stoel een. Ik hoop dat men voor de rest van de stoel een zachte stof uit kiest. Rood met gele blauwe spikkeltjes in de eerste en blauw met rode en gele in de tweede klas.

 Onder: Dit waren ooit mijn opties voor de intercity NG. Van iedere grote fabrikant heb ik wel een mogelijkheid

icngxx.jpg - 2.03 MB

Onder: De NS is van plan een wijziging in de huisstijl door te voeren: Gele deuren met een blauwe rand rondom. Hieronder is deze wijziging doorgevoerd op mijn intercity NG kandidaten, ook is er een Flirt 3 sprinter toegevoegd die NS heel binnenkort geleverd gaat krijgen. De super-flirt is technisch gelijk aan twee gekoppelde sprinters van dit type.

 icnghx.jpg - 937 kb

 

Onder: Dit zijn de oorspronkelijk sylhouetten van NS zoals voorgesteld in het intercity Max plan. Mijn eigen sylhouetten hebben overigens alleen betrekking op de aanschaf van nieuwe intercities

 

 Onder: Een gerenoveerd VIRMm treinstel. Op dit moment de nieuwste intercity.

 VIRMm.jpg - 165.23 kb

ns-icng.jpg - 27.42 kb

Dit de nieuwste ontwikkeling wat betreft de nieuwe intercity van NS is dat er zijn 80 van deze treinstellen besteld bij het Franse Alstom. Het ontwerp is niet definitief, eigenlijk maakt alleen het logo er nog een NS trein van. De geel-blauwe kleuren ontbreken nog. Heel overtuigende intercities vind ik dit niet aangezien deze al als regionalbahn aan de Italiaanse spoorwegen zijn verkocht. Het lijkt allemaal wel een beetje op een FLIRT van Stadler qua constructie. Ze zien er niet heel snel uit vind ik. Langere rijtuigbakken en gestroomlijnde 'boegdeuren' die de trekhaak verbergen zijn een verbetering vind ik in dit geval stiekem.

Onder: Zo ziet de nieuwe IC-NG er op dit moment uit (Januari 2017). Beter dan wat ik heb gedaan in ieder geval. Eigenlijk vind ik dat deze trein wel wat weg heeft van een Sprinter met een ander kleurtje.

 ns-icng1.jpg - 120.65 kb

Onder: De mock-up van het definitieve ontwerp van de intercity NG. Ik vind dat de blauwe baan niet zwart hoeft te worden als deze rondom de frontruiten loopt. Hij kan gewoon blauw blijven vind ik. De grijze baan onderlangs hoeft niet verder te lopen dan de onderkant van de deur dacht ik. Er ontstaat op die manier meer geel en meer ruimte voor het NS-logo. Helemaal geel tot onderaan vind ik ook niet erg. Men lijkt op de oorspronkelijke schets terug gegrepen te hebben. Het bovenstaande ontwerp is verlaten. 

NS_ICNG_MOCKUP1.jpg - 265.2 kB